Foto: AFP/Scanpix
Somijā svētdien notikušajās prezidenta vēlēšanās visvairāk balsu ieguvis bijušais parlamenta spīkers Sauli Nīniste, kuru izvirzījusi premjerministra Jirki Katainena vadītā labēji centriskā Nacionālās koalīcijas partija, tomēr viņam nav izdevies iegūt nepieciešamo vēlētāju atbalstu, lai uzvarētu jau vēlēšanu pirmajā kārtā, tāpēc būs nepieciešama otrā kārta.

Pēc 53,4% balsu saskaitīšanas Nīniste izvirzījies vadībā ar 38,2% balsu, bet otrajā vietā ar 19,3% vēlētāju atbalstu ierindojies kādreizējais ārlietu ministrs Pāvo Veirinens no Centra partijas.

Trešajā vietā ar 14,6% vēlētāju atbalstu ir Zaļās līgas kandidāts Peka Hāvisto, kam ar 9,6% balsu seko nacionālistiskās partijas "Īstenie somi" līderis Timo Soini.

Ekspremjers Pāvo Liponens no Sociāldemokrātiskās partijas saņēmis 7,2% balsu, kultūras un sporta ministrs Pāvo Arhinmeki no Kreisās alianses - 5,6%, minoritāšu tiesībsardze Eva Biodē no Zviedru tautas partijas - 2,9%, bet Eiroparlamenta deputāte Sari Esaja no partijas "Kristīgie demokrāti" - 2,6% vēlētāju atbalstu.

Tā kā nevienam no kandidātiem nav izdevies iegūt vairāk nekā pusi balsu, būs nepieciešama vēlēšanu otrā kārta, kas plānota 5.februārī

Pašreizējai prezidentei Tarjai Halonenai konstitūcija liedz kandidēt uz trešo sešu gadu termiņu pēc kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!