Foto: AFP/Scanpix
Prokrievisko kaujinieku pusē Donbasā cīnās arī Kremļa politiku atbalstošā motociklistu kluba "Night Wolves" ("Nakts vilki") biedri, vēsta aģentūra AFP.

Putinam pietuvinātā Aleksandra Zaldostanova ("Ķirurga") vadītā Krievijas motokluba Donbasa atzara mītne atrodas Ukrainas pilsētā Luhanskā.

Pie ieejas teritorijā izstādīti divi Ukrainas armijas tanku torņi. Kamuflāžā un rokera ādas vestē tērptais "Night Wolves" reģionālais prezidents Vitālijs ar iesauku "Prokurors" stāsta, ka tankus kādā ciemā netālu no Luhanskas iznīcinājuši viņa vīri.

"Mūsu trofejas," pajoko 35 gadus vecais kungs. "Es tikai aizstāvu savu tēvzemi," paskaidro bijušais karavīrs, kurš sevi sauc par nakts vilku, nevis nemiernieku.

Vitālijs un desmitiem citi "Night Wolves" atzara biedri konfliktā piedaloties jau no paša tā sākuma gandrīz pirms gada.

Vairumu kluba biedru apvienojot kaislība uz motocikliem, "Tēvzemes" mīlestība un Pareizticība. Bet citus uz Ukrainu no Krievijas un citām bijušajām PSRS valstīm atvedusi vēlme cīnīties par tā saukto "krievu pasauli".

"Lai kur rastos grūtības, mēs esam pirmie, kas parādās. Tā tas bija arī Krimā," stāsta kluba biedrs Oļegs, kurš Ukrainai piederošajā pussalā no savas dzimtās Baltkrievijas ieradies īsi pirms tās okupācijas pagājušā gada martā.

"Mēs bijām pirmie Krimas aizstāvji, pat prezidents Putins to atzīst," uzsver Oļegs.

Kopš kauju sākuma Austrumukrainā ir krituši trīs "Night Wolves" biedri. Viņu portreti tagad izkārti kluba koptelpā, kuru rotā vilku ādas, kluba emblēmas un ikonas.

Blakus atrodas angārs, kurā agrāk bijusi sporta zālē. Tagad tur Krievijas karogu ieskauti atrodas aptuveni 20 klasiskie motocikli un automašīnas. Kolekcija pārvesta no Luhanskas auto muzeja, lai pasargātu to no izlaupīšanas.

Sekojot kluba Maskavas atzara piemēram, Donbasa "Night Wolves" tiecas veicināt "jaunatnes un sabiedrības patriotisko audzināšanu", organizējot un finansējot dažādus projektus "krievu pasaules apvienošanai".

"Padomju Savienība sabruka un padomju identitāte pazuda, bet cilvēki palika vienoti ap krievu identitāti," uzskata Oļegs. "Būt krievam nav tautība, tas ir domāšanas veids," viņš papildina, rādot uz angārā novietotu "Night Wolves" līdera "Ķirurga" radītu metāla emblēmu, kas parādot "labāko no Krievijas vēstures".

Tajā attēlots carismu simbolizējošais divgalvainais ērglis un kviešu saišķis zem sarkanas padomju zvaigznes. Šādu standartu paredzēts kādu dienu pacelt virs visām "krievu pasaules" pilsētām, paskaidro motociklists.

Vēstīts, ka Putins nav slēpis savu atbalstu "Night Wolves" motociklistu klubam, kura līderis "Ķirurgs" bieži redzēts līdzās Kremļa saimniekam. Tāpat Putins ir braucis ar motociklu kopā ar kluba biedriem. Pagājušajā nedēļā Putins kopā ar Zaldostanovu uzstājās no skatuves Maskavā par godu Krimas aneksijas gadadienai.

Nesen "Ķirurgs" iesaistījās "patriotiskā kustībā" "Antimaidans", kuras mērķis ir nepieļaut pret Krievijas varu vērstus protestus.

Zaldostanovu Kremlis ir apbalvojis par darbu patriotisma stiprināšanā. Pēc Krimas pussalas okupācijas un aneksijas "Ķirurga" motoklubs "Night Wolves" Sevastopolē rīkoja vērienīgu šovu, kurā tika slavināts PSRS diktators Josifs Staļins, bet Ukraiņi attēloti kā "fašisti". Priekšnesums tika pārraidīts Krievijas televīzijā.

 Vairāk par klubu "Night Wolves" var lasīt šeit

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!