Foto: AP/Scanpix

Apvērsums vai cita cilvēka nākšana pie varas pašreizējā Krievijas prezidenta Vladimira Putina vietā šobrīd šķiet maz ticama, tā, komentējot versijas par Putina prombūtni, sestdien raidījumam "LNT Ziņas" norādījis Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds.

"Jautājums ir drīzāk, kas tad nāks Putina vietā, vai kas uzdrošinātos pat nākt Putina vietā tajā situācijā, kad Putinam ir gandrīz vai 90% sabiedrības atbalsta," raidījumam paudis Sprūds, norādot, ka Krievijas prezidenta mīklainā prombūtne drīzāk esot līdzīga stratēģiskam gājienam - uz brīdi nozust, lai paraudzītos, kā vara var iztikt bez viņa. 

Sprūds arī norādījis, ka īpaši uzmanīgām jābūt Krievijas kaimiņvalstīm, tostarp arī Latvijai: "Es domāju, ka kaut kādam zināmam satraukuma ir jābūt, jo nenoliedzami Krievija ir mūsu kaimiņos, un es vienmēr esmu teicis, un atkārtošos, ka, protams, mums būtu svarīgi, lai Krievija, būtu spēcīga, stabila, rietumnieciski orientēta un demokrātiska. Šķiet, ka tādu Krieviju mēs sagaidīt nevaram."

Lai gan pēc vairāk nekā nedēļu ilgas neziņas par Putina prombūtni Kremlis vakar publicēja pirmās fotogrāfijas no Putina dienaskārtības, interneta izdevums "Roem.ru", izanalizējot materiālu, secinājis, ka fotogrāfijas uzņemtas nevis vakar, bet vēl 2011.gadā.

Jau vēstīts, ka izskanējušas gan spekulācijas par viņa saslimšanu, gan melnais humors par Krievijas līdera nāvi, kā arī baumas, ka prombūtne ir rezultāts cīņai par varu Kremlī vai arī viņa jaundzimušā piedzimšana.

Kā norāda raidījums, bijušais Putina padomnieks ekonomiskajos jautājumos un viens no skaļākajiem Kremļa kritiķiem Andrejs Ilarionovs paudis, ka, viņaprāt, Krievijā šobrīd notiekot apvērsums un Putins drīzumā varot tikt atstādināts no amata. Tāpēc drīz esot gaidāms Kremļa paziņojums, ka Putins pelnījis atpūtu.

Savukārt, Kremlis mudinājis žurnālistus tuvākajās dienās būt gataviem, jo Maskava nākšot klajā ar kādu svarīgu paziņojumu.

Tikmēr internetā publicētas fotogrāfijas, kur redzams, ka pie Maskavas Sarkanā laukuma tiek uzstādītas platformas, un no Kremļa ir noņemts Krievijas karogs, vēsta "LNT Ziņas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!