Foto: AFP/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins piektdien atzinis, ka Krievija šī gada februārī pēc Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča gāšanas sākumā palīdzējusi viņam nokļūt Krimā, bet pēc tam no turienes izvedusi uz Krieviju.

"Neslēpšu, ka mēs palīdzējām viņam nokļūt Krimā. Tajā periodā Krima bija Ukrainas daļa," Valdajas Starptautiskā diskusiju kluba sanāksmē paziņoja Putins. Janukovičs tad "vēl vairākas dienas uzturējās Krimā."

"Taču, tā kā notikumi Kijevā attīstījās ļoti ātri un dedzīgi, tādos apstākļos viņam bija bezjēdzīgi atgriezties Kijevā. Visi aizmirsa kaut kādas vienošanās ar opozīciju ar ārlietu ministru parakstiem, mūsu telefonsarunas," klāstīja Putins.

"Janukovičs paprasīja viņu izvest uz Krieviju, ko mēs arī izdarījām," paziņoja Putins.

Janukovičs aizbēga no Ukrainas naktī uz 23.februāri. Atrodoties Krievijā, bēglis vairākas reizes vērsās pie Ukrainas tautas savas "leģitimitātes" lietā. Pēdējo četru mēnešu laikā no eksprezidenta nav bijis nekādu ziņu.

3.oktobrī Ukrainas iekšlietu ministra padomnieks Antons Heraščenko paziņoja, ka Putins Janukoviča ģimenei piešķīris Krievijas pilsonību.

Krimināllietās pret Janukoviču pierādījumu bāze jau ir savākta, iepriekš apliecināja Ukrainas Drošības dienesta vadītājs Valentīns Naļivaičenko. Jautājums ir tikai par viņa atgriešanos Ukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!