Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins dzīvo "citā pasaulē" un nav skaidrs, vai ir saskarsmē ar realitāti, telefonsarunā ar ASV prezidentu Baraku Obamu teikusi Vācijas kanclere Angela Merkele, raksta izdevums "New York Times".

Svētdien notikušajā sarunā Merkele Obamam norādījusi, ka pēc sarunas ar Putinu nav droša, vai Krievijas līderis ir saskarsmē ar realitāti, atklāja par ASV prezidenta telefonsarunu informēti avoti. "Citā pasaulē," Putinu raksturojusi Merkele.

Vēstīts, ka pasaules līderi nosoda Krievijas rīcību, pārkāpjot Ukrainas suverenitāti un teritorijas nedalāmību. Krievijas karavīri ir pārņēmuši vairumu Krimas pussalas militāro objektu, bet Ukrainas armijā ir izsludināta pilna kaujas gatavība un mobilizācija.

Kopīgā paziņojumā G7 valstis asi nosodījušas Krievijas rīcību un ir apturējušas gatavošanos Krievijas pilsētā Sočos paredzētajai G8 valstu sanāksmei. Savukārt Briselē Eiropas Savienības ārlietu ministri par situāciju spriedīs Ārlietu padomes ārkārtas sanāksmē. 

Krievijas prezidents Vladimirs Putins svētdien vēlu vakarā piekritis Vācijas kancleres Angelas Merkeles piedāvājumam radīt komisiju, kas noskaidros esošos apstākļus Ukrainā un tās dienvidu daļā - Krimas pussalā.

G7 jeb septiņas pasaules industriāli attīstītākās valstis svētdien vakarā kopīgā paziņojumā uzsvēra: "Mēs, KanādasFrancijas, Vācijas, ItālijasJapānasLielbritānijas, ASV līderi, Eiropas Padomes prezidents un Eiropas Komisijas prezidents, šodien vienojamies, lai nosodītu skaidru Krievijas Federācijas īstenotus Ukrainas suverenitātes un teritoriālās integritātes pārkāpumus."

"Delfi" jau vēstīja, ka aizvadītajās dienās spriedze Ukrainā sasniegusi jaunus augstumus. Krimā svarīgākos objektus ir ieņēmušas vai ielenkušas Krievijas armijas vienības. Tikmēr Maskavā ir sākusies "devalvācijas panika" un iedzīvotāji maina rubļus pret ārvalstu valūtām.

Sestdien Krievijas parlaments atļāva karaspēka izmantošanu Ukrainā, lai aizsargātu savus "tautiešus". Svētdienas rītā Ukrainā sākusies vispārējā mobilizācija.

NATO, kā arī virkne Rietumvalstu izteikušas brīdinājumus Krievijai tūlītēji pārtraukt agresiju Krimā, kā arī uzstājušas uz Ukrainas nedalāmību.

Savukārt Latvijā, kā arī pārējās Baltijas valstīs, Polijā, Ukrainā un Krievijā notikuši protesti un piketi pret Krievijas armijas invāziju Ukrainas teritorijā. Maskavā notika arī vērienīgs Putina politikas atbalsta gājiens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!