Foto: AP/Scanpix

Krievija neplāno atdzimt kā impērija, bet vēlas, lai tuvējās valstīs dzīvojošajiem krieviem būtu pienācīgi dzīves apstākļi, ceturtdien paziņojis Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

"Mums nav impērisku ambīciju. Taču mēs varam nodrošināt, ka etniskie krievi, kas dzīvo valstīs mūsu tuvumā, var dzīvot pieklājīgi," paziņoja Putins savā ikgadējā "tiešajā līnijā", kuras laikā viņš atbild uz iedzīvotāju telefoniski uzdotiem jautājumiem.

Putins runāja par Eirāzijas Ekonomisko savienību, kas šogad tika izveidota pēc Maskavas iniciatīvas.

Jautāts par attiecībām ar ASV, Putins paziņoja, ka Vašingtonai nepieciešami vasaļi, nevis sabiedrotie, bet Krievija nespēj dzīvot šādā sistēmā.

Kremļa saimnieks arī kārtējo reizi aizstāvēja savu pozīciju Ukrainā un pārmeta Ukrainas līderiem politiskās gribas trūkumu atrisināt Donbasa konfliktu.

Komentējot prokremliskā žurnālista Olesa Buzinas slepkavību Kijevā, kas notika Putina četras stundas ilgā jautājumu un atbilžu šova laikā, Putins saistīja to ar nesenajiem Ukrainas valdības pretinieku nāves gadījumiem.

Jau vēstīts, ka trešdien Kijevā tika nošauts gāztā Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča Reģionu partijas bijušais parlamenta deputāts Oļehs Kalašņikovs.

Putinam tika iztaujāts arī par Krievijas opozīcijas politiķa Borisa Ņemcova slepkavību. Viņš to nodēvēja par "pilnīgi apkaunojošu un traģisku" un sacīja, ka nezina, vai to kāds ir pasūtījis.

Atbildot uz jautājumu, vai Ņemcovs nogalināts, jo viņam bijuši pierādījumi par Krievijas karavīriem Ukrainā, Putins tikai kārtējo reizi apgalvoja, ka Ukrainā neesot Krievijas karavīru.

Kremļa saimnieks paziņoja, ka Maskava nejaucoties kaimiņvalsts politikā, un pieprasīja, lai Kijeva pārtrauc kaujinieku kontrolēto apgabalu "ekonomisko blokādi", kā to paredzot Minskā februārī panāktā vienošanās.

Putins uzsvēra, ka šis plāns, kas paredz īpašu politisko statusu kaujinieku kontrolētajām teritorijām pēc ieroču atvilkšanas un miera iestāšanās, esot vienīgais konflikta risinājums.

Taujāts, vai starp Krieviju un Ukrainu ir iespējams karš, Putins sacīja, ka, viņaprāt, tas nav iespējams, bet sīkāk nekomentēja.

Runājot par Rietumu sankcijām pret Krieviju, Putins pauda viedokli, ka Rietumi izmantojot Ukrainas konfliktu kā ieganstu, lai atgrieztos pie "savaldīšanas politikas", kas savulaik tika piekopta pret PSRS.

Putins arī norādīja, ka necer uz drīzu sankciju atcelšanu, jo tās esot "stratēģiski svarīgas dažiem mūsu partneriem, lai iegrožotu mūsu attīstību".

Tajā pašā laikā Kremļa saimnieks pauda pārliecību, ka sankcijas tikai pamudināšot Krieviju attīstīt savu ekonomiku.

"Mums jāizmato šī situācija (..), lai sasniegtu jaunus attīstības līmeņus," viņš uzsvēra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!