Foto: AFP/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins piektdien Milānā tiekas ar savu Ukrainas kolēģi Petro Porošenko un vadošiem Eiropas Savienības (ES) līderiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Sagaidāms, ka Vācijas, Lielbritānijas, Francijas un Itālijas līderi izdarīs spiedienu uz Putinu, lai viņš darītu vairāk konflikta apturēšanai Ukrainā. Rietumvalstis Krieviju apsūdz separātistu apbruņošanā un karavīru nosūtīšanā uz Ukrainu, Maskava šīs apsūdzības noliedz.

Kopš cīņu sākuma aprīli, kas sekoja Kremļa realizētajai Krimas pussalas aneksijai, bojā Ukrainā gājuši jau vairāk nekā 3500 cilvēku.

Līderu tikšanās notiek Āzijas-Eiropas samita (ASEM) laikā Milānā. Kopā ar Porošenko ar Putinu tiekas Lielbritānijas premjers Deivids Kamerons, Francija prezidents Fransuā Olands, Vācijas kanclere Angela Merkele un Itālijas premjers Mateo Renci.

Porošenko vēl pirms piektdienas sarunām ir ticies ar Merkeli. Abi līderi izteica nožēlu, ka septembrī Minskā panāktā miera plāna nosacījumi netiek pilnībā ievēroti, atsaucoties uz avotiem Vācijas valdībā, ziņoja aģentūra AFP. Merkele uzsvēra, ka miera plāna ievērošana galvenokārt ir Krievijas atbildība.

Līdzās citiem nosacījumiem plāns paredz atvilkt smago tehniku 15 kilometrus uz abām pusēm no frontes līnijas un izvest no konflikta zonas ārvalstu kaujiniekus. Šīs nedēļas sākumā Putins paziņoja par aptuveni 18 000 Krievijas karavīru atsaukšanu no Ukrainas pierobežas, tomēr NATO norāda, ka nekādas pazīmes, ka būtiska spēku atvilkšana patiešām notiktu.

Ceturtdien vakarā Milānā jau notikusi Putina un Merkeles tikšanās, kurā līderi apsprieduši Minskas vienošanās realizēšanu. Līderu viedokļi par Donbasā notiekošo "nopietni atšķiras", atsaucoties uz Putina preses sekretāru Dmitriju Peskovu, ziņo aģentūra "RIA Novosti".

Rietumvalstu un Krievijas attiecības pašlaik ir sliktākās kopš Aukstā kara beigām, pret Krieviju ir vērstas ES un ASV ekonomiskās sankcijas, tāpēc maz ticams, ka Putins Milānā tiks silti uzņemts, paredz BBC.

Samita laikā, domājams, tiks apspriests arī jautājums par Krievijas gāzes piegādēm Eiropai, kas lielākoties notiek caur Ukrainu. Putins jau ir brīdinājis, ka Eiropa saskaras ar "nopietnu tranzīta risku", ja Kijeva neatrisinās savu gāzes strīdu ar Maskavu.

Krievija vasarā pārtrauca gāzes piegādes Ukrainai nesamaksātu rēķinu dēļ, savukārt Ukraina norāda, ka pieprasītā maksa ir nepamatoti augsta.

Divu dienu ASEM samitā piedalās vairāk nekā 50 valstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!