Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien paziņojis, ka visu nakti ilgušajās sarunās Minskā ir panākta vienošanās par pamieru Ukrainas austrumos, vēsta raidsabiedrība BBC.

"No 15. februāra pusnakts uguns pārtraukšana," teica Putins. Krievijas prezidents to paziņojis Baltkrievijā, kur jau kopš trešdienas vakara notiek Ukrainas, Krievijas, Francijas un Vācijas līderu sarunas par mieru Ukrainā. Sarunas ilga aptuveni 17 stundas.

"Mēs esam spējuši vienoties par galvenajiem jautājumiem," norādījis Putins.

Uzrunā žurnālistiem Putins piebilda, ka vienošanās tik ilgi nav panākta tāpēc, ka Kijeva atsakās no tiešiem kontaktiem ar pašpasludināto Doņeckas un Luhanskas "tautas republiku" pārstāvjiem. 

Tāpat esot panākta vienošanās par smagā bruņojuma atvilkšanu no frontes līnijas. To esot akceptējuši arī prokrieviskie kaujinieki.

Tā ir "nopietns darījums", bet ne par visu ir panākta vienošanās, komentējis Francijas prezidents Fransuā Olands.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko paziņojis, ka kontaktgrupa vienojusies par visu ārvalstu karavīru izvešanu no Ukrainas teritorijas un panākta vienošanās par visu ķīlnieku atbrīvošanu 19 dienu laikā, raksta aģentūra UNIAN. Savukārt Ukrainas robežsargiem līdz 2015. gada beigām ir jāatjauno kontrole pār valsts robežu.

Tāpat vienošanās paredz Ukrainas decentralizāciju un īpaša statusa piešķiršanu separātistu pārņemtajiem Luhanskas un Doņeckas apgabaliem, vēsta RT.

Panākta vienošanās arī par Ukrainas lidotājas Nadeždas Sevčenko, kura atrodas apcietinājumā Krievijā, drīzu atbrīvošanu, ziņo "Reuters".

Vēstīts, ka kopš trešdienas vakara Minskā notika Vācijas kancleres Angela Merkeles, Francijas prezidenta Fransuā Olanda, Ukrainas līdera Petro Porošenko un Kremļa saimnieka Vladimira Putina tikšanās, lai spriestu par Ukrainas konflikta noregulējumu.

Ceturtdien no rīta tika ziņots, ka sarunās panākta vienošanās par pamiera ieviešanu Ukrainā 48 stundu laikā. Savukārt Ukrainas prezidents Porošenko pastāstīja, ka "pagaidām nekādu labu ziņu nav", nosaucot par "nepieņemamām" virkni Krievijas izvirzīto prasību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!