Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir apsolījis "politiski, ekonomiski un militāri" atbalstīt Sīrijas valdību, pirmdien Maskavā pavēstīja Sīrijas ārlietu ministrs Valids Muallems.

"Es saņēmu prezidenta Putina solījumu atbalstīt Sīriju politiski, ekonomiski un militāri," Muallems paziņoja preses konferencē Maskavā pēc tikšanās ar Putinu.

Kopš 2011.gada marta sacelšanās Maskava ir bijusi galvenais Sīrijas režīma atbalstītājs. Tā sniegusi gan diplomātisku, gan finansiālu atbalstu Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmam.

Krievija organizēja arī sarunas starp režīmu un opozīcijas spēkiem, kaut arī tām nebija nekādu nopietnu rezultātu un tajās nepiedalījās starptautiski atzītā opozīcija - Nacionālā koalīcija.

Pēc tikšanās ar Muallemu Putins atkārtoti pavēstīja, ka viņa valsts turpinās atbalstīt Asada valdību, atspēkojot baumas par pretējo.

"Mēs esam pārliecināti, ka beigās Sīrijas tauta uzvarēs," teica Putins.

"Un mūsu politika, kuras mērķis ir atbalstīt Sīriju, Sīrijas līderus un tās tautu, paliks nemainīga," uzsvēra Krievijas prezidents.

Putins arī pieminēja iespēju izveidot jaunu koalīciju cīņai ar terorismu, īpaši pret grupējumu "Islāma valsts".

"Ja Sīrijas līderi uzskatīs iespēju [izveidot šādu koalīciju] par pieņemamu un iespējamu, mēs darīsim visu, lai jūs atbalstītu," teica Putins.

"Un mēs izmantosim visas savas labās attiecības ar visām valstīm reģionā, lai mēģinātu šādu koalīciju izveidot," piebilda Krievijas līderis.

Tomēr Muallems par šo jautājumu kopīgā preses konferencē ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu izteicās skeptiski.

"Es ar lielu interesi uzklausīju Putina kunga teikto par situāciju Sīrijā un nepieciešamību veidot reģionālu starptautisku aliansi cīņai pret terorismu," atzina Muallems.

"Es zinu, ka Putins ir cilvēks, kas dara brīnumus, bet alianse ar Saūda Arābiju, Turciju, Kataru un ASV būtu ļoti liels brīnums," norādīja Sīrijas pārstāvis.

"Kā gan šīs valstis, kuras veicinājušas terorismu un to finansējušas, varētu kļūt par sabiedrotajiem cīņā pret terorismu?" vaicāja Muallems.

Vašingtonas vadītā koalīcija jau patlaban veic gaisa uzlidojumus "Islāma valstij" Sīrijā un Irākā, bet ASV ir skaidri pateikušas, ka ar Damasku nesadarbosies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!