Foto: AFP/Scanpix
Šogad, visticamāk, izdosies izvairīties no gripas vīrusa A/H1N1 jeb tā dēvētās 'cūku gripas' epidēmijas, prognozē Pasaules veselības organizācija (PVO).

"Runājot par pagājušā gada vīrusa mutāciju A/H1N1 - tā šogad, visticamāk, neizraisīs masveida saslimšanu. Mēs gaidām tradicionālo sezonas gripu, un infekcijas izraisīs vai nu tas pats A/H1N1, vai arī vīruss H3N3. Vislabākais veids, kā izsargāties no gripas, ir vakcinācija. Īpaši tas jāņem vērā riska grupām," Ukrainas televīzijā paudis PVO pārstāvis Gregorijs Gertls.

Viņš uzsvēris, ka pērn patiešām pasaule piedzīvoja "cūku gripas" pandēmiju, un PVO izteiktie pārmetumi par panikas celšanu ir nepamatoti.

Kā vēstīts, A/H1N1 gripa tika konstatēta 2009. gada martā Meksikā, ASV un Kanādā, kur reģistrēti arī pirmie nāves gadījumi. Jau aprīlī PVO izsludināja "cūku gripas" pandēmiju, pakāpeniski paaugstinot draudu līmeni. Drīzumā tika izstrādāta vakcīna pret jauno vīrusu, un šogad augustā PVO paziņoja, ka "cūku gripas" draudi ir beigušies.

Pēc organizācijas datiem, visā pasaulē tika reģistrēti ap 18 500 nāves gadījumu no "cūku gripas", saslimšanas gadījumi tika reģistrēti vairāk nekā 200 valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!