Foto: AP/Scanpix

NATO nav drauds Krievija, jo necenšas to izolēt vai "ielenkt", intervijā Krievijas izdevumam "Kommersant" pavēstīja NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens.

"Mēs pieturamies pie tā principa, ka katrai valstij ir suverēnas tiesības veidot savu politiku drošības jomā un pieņemt lēmumus par tuvināšanos tai vai citai aliansei. Tas attiecas arī uz Krievijas kaimiņiem," norādīja Rasmusens.

Viņš piebilda, ka NATO tiecas uz partnerattiecībām ar Krieviju, nevis sāncensību. "Drošības ziņā es jums varu garantēt, ka NATO nav drauds Krievijai. Ja Krievijai kaut kas draud, tad šie draudi nāk no citiem reģioniem," sacīja Rasmusens.

Pēc viņa teiktā, Krievija ir guvusi ne mazums labuma no NATO paplašināšanās.

"Es uzskatu, ka ES un NATO paplašināšana nāca par labu Krievijai: jo mēs radījām drošības, stabilitātes un izaugsmes zonu Austrumu un Centrāleiropā. Paskatieties uz tirdzniecības apgrozījuma un investīciju apjoma rādītājiem un redzēsiet, ka Krievija guvusi ievērojamu labumu no miera, stabilitātes un drošības iestāšanās šajā reģionā," uzsvēra Rasmusens.

Vienlaikus viņš aicināja Krieviju tērēt naudu modernizācijai, nevis bruņojumam.

"Tā būs velta resursu tērēšana, jo Krievija būtiskus līdzekļus un spēkus investēs militārā atbildē uz iedomātu draudu. Tā būs pretimstāvēšana ienaidniekam, kurš neeksistē. Daudz efektīvāk būtu iztērēt šos līdzekļus Krievijas rūpniecības modernizēšanai un tās sabiedrības attīstībai," sacīja Rasmusens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!