Foto: Pixabay

Velsā, Lielbritānijā, piektdien turpinās NATO samits, kura laikā Rietumu līderi varētu nākt klajā ar jaunām sankcijām pret Krieviju, ziņo ASV un Lielbritānijas amatpersonas.

Amatpersonas ziņo, ka ASV un Eiropas Savienība (ES) gatavojas nākt klajā ar kopējām sankcijām, kas būs vērstas pret Krievijas aizsardzības nozari, valstij piederošajām bankām, enerģētikas sektoru un Krievijas prezidenta Vladimira Putina sabiedrotajiem. Tomēr sankciju piemērošana būs atkarīga no Minskā gaidāmo sarunu rezultātiem, proti, vai tā dēvētās Ukrainas kontaktgrupas sanāksmē izdosies vienoties par pamieru.

Francijas prezidents Fransuā Olands norādīja, ka Eiropas līderi piektdien paziņos par sankcijām un ieviesīs tās, ja Ukrainā netiks panākts progress, bet piebilda, ka "viss būs atkarīgs no turpmākajām stundām".

Jau ziņots, ka NATO ceturtdien solīja Kijevai 15 miljonus eiro palīdzībai aizsardzība jomā un vairākas dalībvalstis piedāvāja Ukrainu nodrošināt ar "letālām un neletālām" militārām iekārtām, arī augstas precizitātes ieročiem, ceturtdien paziņoja Ukrainas prezidents Petro Porošenko. Kuras valstis nākušas klajā ar šādu piedāvājumu, viņš neatklāja.

Sagaidāms, ka šodien alianses līderi apstiprinās plānus par karavīru un militārā ekipējuma izvietošanu Austrumeiropā.

Krīze Ukrainā ir dominējošā tēma NATO divu dienu samitā, bet līderiem ir apspriežami arī citi nopietni jautājumi, tostarp islāmistu ekstrēmistu draudi Irākā un Sīrijā un Starptautisko drošības atbalsta spēku operācijas Afganistānā pārejas fāzes noslēgšana un jaunās - apmācības fāzes - sākšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!