Foto: RIA Novosti/Scanpix

Rietumu valstīm, arī Lielbritānijai, ir vāja izpratne par pasaulē notiekošo, intervijā "Vanity Fair" atklājis bijušais Apvienotās Karalistes premjerministrs Tonijs Blērs.

Pie šādiem secinājumiem viņš nonācis tikai pēc tam, kad jau ilgāku laiku spējis uz starptautiskajiem procesiem skatīties no malas un atvēlēt laiku, lai tos pētītu pamatīgāk. Šobrīd bijušais premjers, kura īpašumu vērtība tiek lēsta daudzu desmitu miljonu ASV dolāru vērtībā, piedāvā politiskā konsultanta pakalpojumus.

Tonijs Blērs joprojām kaismīgi aizstāv savu rīcību, joprojām atbalstot Lielbritānijas politiku attiecībā uz konfliktiem Irākā un Afganistānā, un nosoda faktu, ka tā ir neatgriezeniski grāvusi viņa reputāciju. Daudzi vaicājot, kāpēc lai viņā joprojām klausītos, bet Blērs norāda, ka kopš amata pamešanas viņš šo jautājumu ir pētījis visu laiku.

"Viena no lietām, kas man šķiet ārkārtīgi interesanta, ir tas, cik trūcīga ir Rietumvalstu izpratne par pasaulē notiekošo. Ar to es domāju, ka savas zināšanas par Tuvajiem austrumiem, kā arī lauku kopumā pašlaik izprotu daudzkārt smalkāk un dziļāk par tām zināšanām, kad biju premjers, par spīti visai tai infrastruktūrai [izlūkošanas dienestam un ārvalstu birojiem]," intervijā atklāj Blērs.

Par savu pašreizējo konsultanta darbu viņš stāsta, ka tas neesot tik ienesīgs, kā tiekot uzskatīts, un tas neesot tik daudz "darbs, lai pelnītu", bet gan "darbs, lai mainītu valstu raksturu". Tāpat bijušais Lielbritānijas premjers noraida aizdomas par interešu konfliktu, uzsverot, ka viņš ir indivīds nevis iestāde un joprojām jūtas pārāk sprauns, lai dotos pensijā un spēlētu golfu. Šajā ziņā viņa elks ir Henrijs Kisindžers, kurš arī savā 91 gada vecumā joprojām strādā.

Jautāts, vai būtu gatavs piekrist arī Krievijas prezidenta Vladimira Putina lūgumam kļūt par viņa padomnieku, ja tāds būtu, bijušais premjers ar atbildi ir izvairīgs. Blērs norāda, ka negaida Putina aicinājumu ar aizturētu elpu, un tāds arī nenāks, tāpēc izvairās viņu pielūgt vai aizvainot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!