Foto: AP/Scanpix
Pasaules valstu līderi un ANO atzinīgi novērtējuši Afganistānā aizvadītās prezidenta vēlēšanas, kas, neskatoties uz talibu draudiem, aizvadītas kopumā mierīgā gaisotnē.

Afgāņu vēlētāji svētdien stāvēja garās rindās pie vēlēšanu iecirkņiem, lai izraudzītos nākamo valsts vadītāju.

Kopš ASV spēku vadītā iebrukuma 2001.gadā, kad tika gāzts talibu režīms, valsti vadījis Hamids Karzai - sākotnēji kā pagaidu valdības vadītājs, bet pēcāk kā prezidents divus pilnvaru termiņus. Viņš tika ievēlēts 2004.gadā, bet 2009.gadā Karzai tika pārvēlēts augstākajā amatā.

Saskaņā ar Afganistānas konstitūciju Karzai nav tiesību kandidēt uz prezidenta amatu trešo pilnvaru termiņu.

Sākotnējie aprēķini liecina, ka vēlēšanās nobalsojuši aptuveni septiņi miljoni no Afganistānas 12 miljoniem balsstiesīgo iedzīvotāju. Vēlēšanu norisi neaizēnoja būtiski kaujinieku uzbrukumi.

ASV prezidents Baraks Obama apsveica Afganistānu par veiksmīgi aizvadītajām vēlēšanām, norādot, ka tas bijis izšķirošs brīdis valsts nākotnei un tālākas starptautiskas palīdzības saņemšanai.

"Miljoniem afgāņu vīriešu un sieviešu šodien piedalījās vēlēšanās, izrādot drosmi un apņemšanos. Afgāņi paši nodrošināja šīs vēlēšanās. Viņi tās organizēja un, pats svarīgākais, balsoja šajās vēlēšanās," sacīja ASV valsts sekretārs Džons Kerijs.

ANO Drošības padome atzinīgi novērtēja "afgāņu drosmi un iesaistīšanos, dodoties balsot, neskatoties uz talibu un citu teroristu grupējumu izteiktajiem draudiem un iebiedēšanu".

NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens uzslavēja Afganistānas drošības spēku paveikto izcilo darbu drošības garantēšanā balsojuma laikā.

"Šīs patiesi bija vēlēšanas afgāņu nākotnei, kuras organizēja afgāņi, apsargāja afgāņi," norādīja Rasmusens.

Svētdien vēlētāju nodotie biļeti tiks nogādāti Kabulā, kur uzsākta balsu skaitīšana. Plānots, ka galīgie rezultāti tiks paziņoti ne ātrāk kā par 24.aprīli. Ja neviens no kandidātiem nebūs ieguvis vairāk par 50% balsu, maija beigās tiks rīkota otrā kārta.

Par Afganistānas prezidenta amatu sacentās astoņi kandidāti.

Tomēr trīs pretendenti jau iepriekš izstājās no cīņas, un divi no tiem pauda atbalstu bijušajam ārlietu ministram Zalmai Rasulu, kurš tiek uzskatīts par vienu no favorītiem uz valsts galvas amatu.

Viens no bijušajiem kandidātiem, kas atbalsta Rasulu, ir prezidenta Karzai brālis Kajums. Tas raisījis runas, ka kādreizējais ārlietu ministrs ir arī paša Karzai atbalstītais kandidāts.

Par favorītiem cīņā par Afganistānas prezidenta krēslu tiek uzskatīti arī bijušais Pasaules Bankas tehnokrāts Ašrafs Hani un opozīcijas līderis Abdulla Abdulla, kurš kandidēja arī 2009.gada vēlēšanās.

Par ietekmīgu kandidātu tiek uzskatīts arī džihādists un atzīts radikālā islāma pētnieks Abdula Rabs Rasuls Saijafs

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!