Foto: RIA Novosti/Scanpix

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ir 8.populārākais ārlietu ministrs - "Twitter" lietotājs pasaulē, secinājis portāls "Digdipblog". Šāds secinājums radies pēc pērn veiktas ārlietu ministru sociālo tīklu analīzes, kurā aprēķināts, kuri ministri savā starpā bijuši aktīvākie un populārākie mikroblogošanas vietnes "Twitter" lietotāji.

Daudziem diplomātiem un diplomātiskajām institūcijām sociālie mediji ir kļuvuši par ļoti svarīgu darba rīku, kas ļauj komunicēt, izteikt viedokļus, apkopot un izplatīt informāciju par notikumiem reālā laikā, kā arī gūt popularitāti. Tā saucamās "Twitter diplomātijas" (Twitter diplomacy) analīze ļauj uzzināt, piemēram, kā "Twitter" tiek izmantots diplomātisko attiecību uzturēšanai starp valstu prezidentiem, politiķiem un citām starptautiski nozīmīgām personām.

2015. gada sākumā publiskotais pētījums norāda, ka mikroblogošanas tīklā "Twitter" aktīvi ir tikai neliels skaits ārlietu ministru.

Izmantojot programmu "Visone", sastādīta ārlietu ministru sociālā tīklu karte. Tās vidū atrodas to ārlietu ministru vārdi, kuri ir šī tīkla "sirds". Turpat atrodas arī Rinkēvičs.

Ārlietu ministru aktivitāte "Twitter" izvērtēta pēc trim parametriem. Pirmais mēra ārlietu ministru popularitāti. Jo populārāks ārlietu ministrs, jo lielāka ir viņa iespēja izplatīt informāciju saviem līdzgaitniekiem. Pēc šī parametra noteikts, ka trīs populārākie ministri ir Džons Kerijs (ASV), Lorāns Fabiuss (Francija) un Federika Mogerīni (ES). Savukārt sestajā vietā ir Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs (Lietuva), bet Rinkēvičs ir astotais.

Tāpat noskaidrots, kuri ārlietu ministri ir "alkatīgākie sekotāji" - jo vairāk līdzgaitniekiem ministrs seko, jo lielāka iespēja iegūt nepieciešamo informāciju. Šeit pirmajā vietā atrodas Islandes ārlietu ministrs Gunars Bragi Sveisons, otrais ir Lorāns Fabiuss (Francija), trešais - Miroslavs Lajčāks (Slovākija), bet Rinkēvičs ierindojas ceturtajā vietā.

Savukārt, izvērtējot, kuri ārlietu ministri ir labākie informācijas sniedzēji savā starpā, Latvijas ārlietu ministrs ticis augstajā sestajā vietā. Tāpat aktīvi informācijas sniedzēji ir Francijas, Islandes, Kanādas, ASV un Meksikas ārlietu ministri.

Tikai četri ministri saņēma augstus rezultātus visos trīs parametros - Filips Hamonds (Lielbritānija), Lorāns Fabiuss (Francija), Džons Bērds (Kanāda) un Miroslavs Lajčāks (Slovākija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!