Trešdien Bostonā sākusies par spridzināšanu Bostonas maratonā apsūdzētā Džohara Carnajeva tiesas prāva, kuram notiesāšanas gadījumā draud nāvessods.

Džohars Carnajevs sekojis sava vecākā brāļa Tamerlana paraugam, prāvas ievadrunā paziņoja viņa advokāte Džūdija Klārka.

"Mēs šīs prāvas gaitā ne uz mirkli nenovērsīsimies no Džohara atbildības šajā lietā," sacīja advokāte. "Tamerlans kļuva apsēsts ar vardarbīgu radikālo islāmu. Tas bija Tamerlans, kurš pašradikalizējās, tas bija Džohars, kurš viņam sekoja."

"Spridzināšana bija bezjēdzīga, šausmīga, kļūdaina rīcība, ko veica divi brāļi." Tās rezultātā tika "izdzēstas trīs dzīvības" un citu dzīves izmainītas uz visiem laikiem, viņa atzina.

"Tomēr [Džohars Carnajevs] līdz šai lomai nonāca krietni citādā ceļā, nekā to minēja apsūdzības puse, - ceļā, kuru bija laidis pasaulē viņa brālis, radījis viņa brālis un bruģējis viņa brālis," uzsvēra Klārka.

Galvenais apsūdzības uzturētājs Viljams Veinberbs savā ievadrunā norādīja, ka Džohars Carnajevs 2013.gada 15.martā ieradies Bostonas maratonā, izliekoties par skatītāju, bet "viņam sirdī bija slepkavība".

"Viņš novietoja spridzekli tieši līdzās bērnu baram," sacīja Veinberbs. "Daži uz asfalta nomira noasiņojot, kamēr apsūdzētais aizbēga."

Carnajevs radikalizējās ar ekstrēmām musulmaņu idejām un uzskatīja, ka viņš "iemantos savu vietu paradīzē", nogalinot ASV pilsoņus ar mērķi apturēt ASV valdības vēršanos pret teroristiem ārzemēs, skaidroja prokurors.

"Kamēr sprādzienu upuri gulēja slimnīcā, gaidot uz to, vai viņu locekļi tiks griezti nost, viņš uzvedās tā, it kā viņam šajā pasaulē nebūtu nekādu rūpju. Šādi viņš uzvedās, jo uzskatīja, ka viņš ir pastrādājis kaut ko labu."

Pie Bostonas maratona finiša līnijas 2013.gada 15.aprīļa pēcpusdienā notika divi sprādzieni, kuros dzīvību zaudēja trīs cilvēki, bet 264 tika ievainoti. ASV izmeklētāji aizdomās par Bostonas teroraktu sarīkošanu tur divus čečenu imigrantus - brāļus Carnajevus.

Džoharam izvirzītas apsūdzības 30 punktos, arī par masu iznīcināšanas ieroču pielietošanu, kas novedis pie cilvēku nogalināšanas. Lielākajā daļā apsūdzību paredzēts nāvessods. Viņš noliedzis savu vainu visās viņam uzrādītajās apsūdzībās.

Krievijā dzīvojošā Carnajevu ģimene prāvā nepiedalīsies un kopš emocionālās preses konferences, kas tika sarīkota uzreiz pēc terorakta, centusies sev nepievērst lieku uzmanību.

Brāļu Carnajevu māte Zubeidata apsūdz ASV drošības dienestus, ka tie bez vajadzības pakaļdzīšanās laikā nogalinājuši viņas dēlu Tamerlanu.

Brāļu vecāki uzskata, ka dēli nav vainīgi, un nožēlo došanos uz ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!