Foto: AFP/Scanpix

Krievijas kaimiņvalstis būvē sienas un kļūst modrākas, jo ir aizdomīgas par vēl nepieteiktu hibrīdkaru iespējamību, raksta "Radio Brīvā Eiropa".

Igaunija gar Krievijas robežu ceļ 2,5 metrus augstu metāla žogu ar dzeloņdrātīm, kuru papildinās bezpilota lidaparāti, sensori, radari un kameras.

Arī Latvijas amatpersonas ziņojušas par plāniem būvēt žogus vairākās vietās gar valsts austrumu robežu, un Polija uz robežas ar Krievijas Kaļiņingradas anklāvu būvē jaunākās paaudzes sargtorņus. Tāpat Ukrainā ir plāni būvēt sienu gar valsts robežu ar Krieviju.

Atgriešanās pie Aukstā kara laika idejām

Medijs atklāj, ka daži vadošie Rietumu viedokļu līderi uzskata, ka ir jāatjauno politologa, diplomāta un "savaldīšanas politikas tēva" Džordža Kenana "Garajā telegrammā" un "X rakstā" ietvertās idejas par Rietumu politikas filozofiju ekspansīvās Padomju Savienības ierobežošanā.

Aptuveni pirms gada - 2014. gada novembra rakstā - žurnālā "Foreign Affairs" Ratdžersa Universitātes Ņuarkā profesors Aleksandrs Motils aicināja Rietumus "izstrādāt nopietnu, stabilu ilgermiņa atbildi Krievijas ekspansionismam". "Tas, protams, nozīmē ierobežošanu," viņš minējis.

Šādu domu portālā "Slate" izteicis arī Amerikas Universitātes Starptautisko attiecību skolas dekāns Džeimss Goldgaiers, rakstot, ka "ir nepieciešams atjaunot ierobežošanas stratēģiju, lai tiktu galā ar Krievijas agresiju". Līdzīgu viedokli interneta emuārā paudis arī padomju laika pārbēdzējs Aleksandrs Goldfarbs.

Līdz ar to atgriežas Kenana paustais uzskats, ka Maskavu "var ierobežot ar atjautīgu un modru pretspēka pielietošanu vairākos, pastāvīgi mainīgos ģeogrāfiskos un politiskos punktos, pielāgojoties mainīgajai Krievijas politikai".

Krievija ir iefiltrējusies Rietumos

NATO pagājušajā gadā Velsā pieņemtie lēmumi izveidot militāras bāzes Baltijas valstīs, Polijā un Rumānijā, pārvietot karavīrus starp alianses austrumu teritorijām, kā arī izveidot jaunu ātrās reaģēšanas vienību, kas gatava palīdzēt briesmās nonākušai valstij divu dienu laikā, noteikti ir soļi pareizajā virzienā, secina "Radio Brīvā Eiropa".

ASV aizsardzības sekretārs Eštons Kārters pirms nedēļas runā sacīja, ka Vašingtona ir "gatava uz visu, lai novērstu Krievijas nevēlamo un destabilizējošo ietekmi un agresiju". Vienlaikus jāņem vērā, ka atšķirībā no Aukstā kara gadiem jebkurš nopietns mēģinājums ierobežot Vladimira Putina Krieviju, kas atšķirībā no Padomju Savienības ir dziļi integrējusies pasaules ekonomikā, var beigties citādi nekā agrāk.

Aukstā kara laikā pasaule bija sadalījusies divās hermētiski noslēgtās sistēmās, taču mūsdienu konflikts notiek laikā, kad Krievija ir "iespiedusies" Rietumos un parādījusi, ka spēj izmantot to pārredzamību.

Noziedzība zem segvārda 'valsts'

Atšķirībā no Padomju Savienības mūsdienu Krievija nav ideoloģisks spēks, kas tiecas pēc globālas varenības ar militāras ekspansijas palīdzību. Krievija būtībā ir noziedzīgs sindikāts, kas maskējas kā valsts, raksta medijs. Putins un viņa cilvēki izmanto korupciju kā valsts pārvaldes veidu, lai paildzinātu savu valdīšanu, sagrābtu vairāk varas un kļūtu bagātāki.

Džeimss Grīns 2012. gadā ziņojumā "Chatham House" norādīja, kā Putins izmantojis "transnacionālas shēmas, kas no Krievijas nemanāmi ieplūdušas citās agrākās Padomju Savienības valstīs un pat vēl tālāk", lai paplašinātu savu "ēnaino ietekmi tālāk par Krievijas robežu un izveidotu dabisku, "sagūstītu" vēlētāju pulku".

Maskava ir izmantojusi visu, sākot ar aizdomīgiem enerģētikas darījumiem, fiktīvu uzņēmumu tīkliem, spekulatīvas naudas plūsmām uz Londonu un beidzot ar Eiropas ekstrēmistu politisko partiju finansēšanu.

Un panākumi šajās jomās ir cēluši konflikta izmaksas, mazinājuši iespējas pretoties Maskavai un snieguši Krievijai jau gatavu lobiju Rietumu galvaspilsētās, norāda "Radio Brīvā Eiropa", norādot, ka dzelzs priekškara vietā tagad galvenā konflikta robeža ir starp pārredzamu Rietumu teritoriju un Maskavas pārvaldītu korupcijas zonu.

Robežas jāceļ no sankcijām un likumiem

Tādēļ jebkuriem ierobežošanas centieniem būtu jāsākas ar Krievijas korupcijas zonas ierobežošanu un pārredzamās Rietumu teritorijas paplašināšanu. "Ierobežošanas frontes līnijas ir iespējamās Krievijas ekspansijas mērķa valstis. Šajā gadījumā sadalītai Ukrainai mūsdienu ierobežošanā ir tāda pati loma, kāda agrāk bija sadalītai Vācijai," rakstījis Motils

Viņš arī uzsver, ka šī iemesla dēļ Ukrainai ir jāsaņem līdzīga finansiālā, politiskā un militārā palīdzība. Turklāt tas attiecas arī uz divām citām bijušajām padomju republikām - Gruziju un Moldovu.

Taču ierobežošanas pasākumiem būtu jābūt daudz plašākiem. Nepieciešams Krievijai liegt iespēju izmantot Rietumvalstu ekonomiku pārredzamību un mainīgumu.

Tas daļēji jau notiek ar sankcijām, kuras nosaka Krievijas līdzekļu iesaldēšanu Rietumu bankās. Taču ir nepieciešams atklāt arī fiktīvos Krievijas uzņēmumus, kurus tā izveidojusi Eiropā naudas atmazgāšanai un ietekmes vairošanai, kā arī ieviest lielāku pārredzamību, piemēram, Londonas nekustamo īpašumu tirgū.

Pēc Motila domām ir arī "jāierobežo Krievijas spēja izmantot enerģiju kā ieroci". Lai to izdarītu, nepieciešams apturēt "South Stream" cauruļvada būvniecību, samazināt Eiropas atkarību no Krievijas dabasgāzes, kā arī Eiropas Savienībai nepieciešams stingri pieprasīt no "Gazprom" konkurences noteikumu ievērošanu.

Rezerves līdzeklis, protams, ir Krievijas izslēgšana no SWIFT sistēmas, kas pārvalda drošas finanšu transakcijas visā pasaulē. Noziedzīgam sindikātam ir nepieciešama leģitīma ekonomika, no kuras baroties. Ja Putinam un viņa sabiedrotajiem to atņemtu, tas būtu milzīgs solis viņu ierobežošanā, raksta "Radio Brīvā Eiropa".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!