Foto: LETA

Sankcijas pret Krieviju nav nostrādājušas un situāciju iespējams atrisināt tikai diplomātiskā ceļā, uzskata Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Andrejs Mamikins ("Saskaņa").

Mamikins norādīja, ka Austrumukrainā valda dziļa krīze. "Mans personīgs uzskats - karojot nekas netiks iegūts. "[Strādās] tikai Minskas vienošanās un tikai diplomātija," pauda EP deputāts. "Jūs gribat pielietot kodolieročus pret Krieviju? Cita ceļa kā vien diplomātija nav. Karš ir strupceļš, kurā iet bojā cilvēki," norādīja Mamikins.

Deputāta skatījumā sankcijas pret Krieviju neesot nostrādājušas. "Vai Krima ir atgriezta? Miers sankciju dēļ Donbasā ir iestājies? Nē [sankcijas] nenostrādāja. Sankcijas ir mehānisms. Palūkojieties pasaules vēsturē - sankcijas nav nostrādājušas ne pret Kubu, ne pret Ziemeļkoreju, ne pret Irānu," uzsvēra Mamikins.

Viņš gan atzina, ka nezina, kāda ir izeja no situācijas. "Neviens ES nezina, kur ir izeja – kur ir tā gatavā recepte. Citādi Junkers, Mogerīni, Šulcs un puse Eiropas Parlamenta jau būtu sen Maskavā, vai otrādi – Maskavas diplomāti būtu Briselē un visu parakstītu sekundes laikā. Man nav gatavas universālas receptes, bet es neticu karam," norādīja Mamikins.

EP deputāts pauda arī uzskatu, ka arī ES amatpersonas nonāk pie līdzīgiem uzskatiem un retorika pret Krieviju palikusi maigāka. Tomēr lielākā EP deputātu daļa joprojām uzstājas par sankcijā. "Mēs [sociāldemokrāti] mēģinām veidot kaut kādu redzējumu. Kaut kādu vidējo ceļu, bet tā nav. Tā ir milzīga krīze un pārbaude, cik vienoti un stipri mēs esam," sacīja Mamikins.

Tāpat lielas problēmas esot arī pašā Ukrainā. "Diemžēl Ukrainas pilsoņi nav darījuši visu, lai pārliecinātu vismaz sevi, ka tā ir viņu valsts, ka viņi ir atbildīgi par savu valsti. [Ukrainas problēmas] sākas ar milzīgu korupciju, beidzas ar to, ka ir zema vēlēšanu aktivitāte. Valsts nav prezidenta paziņojums, bet gan katrs pilsonis. Valsts sākas ar situācijas, kurā, piemēram, ceļu policists nepieprasa kukuļus," uzskata Mamikins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!