Foto: AP/Scanpix
Šantāžisti draud Čehijā izplatīt Ebolas vīrusu, ja Prāga viņiem nesamaksās vienu miljonu eiro virtuālajā valūtā "Bitcoin", pirmdien paziņoja policija.

Valsts lielākā privātā televīzija pirmdien publiskoja e-pasta vēstuli no šantāžistiem, kas apgalvo, ka viņu rīcībā ir kāda Libērijā inficēta pacienta "bioloģiskais materiāls".

"Nezināms ļaunprātis vai ļaunprāši šantažē valsti, draudot izplatīt Ebolas vīrusu," žurnālistiem sacīja policijas priekšnieka vietnieks Zdaņeks Laube. "Jau no sākta gala šie noziedznieki cenšas sēt paniku, kas ir viņu primārais mērķis."

Šantāžisti pieprasa vienu miljonu eiro virtuālajā valūtā "Bitcoin", kas būtu maksājams trijās kārtās, vēsta mediji.

"Noziedznieks vai noziedznieki izmanto ļoti modernas komunikāciju metodes," atzina Iekšlietu ministrija, tuvāk neko nepaskaidrojot.

Ja šantāžisti tiks notverti un notiesāti, viņiem draud līdz 12 gadiem cietumā, sacīja organizētās noziedzības apkarošanas vienības vadītājs Roberts Šlahta.

Tas, ka Čehijā varētu izplatīties vīruss, kas Rietumāfrikā prasījis teju 5000 cilvēku dzīvības, ir maz ticams, sacīja sabiedrības veselības nozares augstākā amatpersona Vladimirs Valenta.

"Vīrusa iegūšana, tā transportēšana, efektīva izplatīšana citādi nekā kontaktā ar slimnieku vai viņa fluīdiem nav pārāk reāla," viņš sacīja žurnālistiem.

Četros gadījumos, kad Čehijā radušās aizdomas par saslimšanu ar Ebolas vīrusu, pārbaužu rezultātā šīs aizdomas kliedētas.

Atbilstoši Pasaules Veselības organizācijas datiem visā pasaulē ar Ebolas vīrusu inficējušies vairāk nekā 10 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!