Foto: AFP/Scanpix

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) ir izslēgusi Marsa izpētes robotu "Curiosity", lai pasargātu to no Saules uzliesmojuma radītas radiācijas plūsmas, vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Lai gan "Curiosity" ir konstruēts tā lai izturētu skarbus apstākļus, nesen tam radās datora problēmas. "Mēs esam daudz uzmanīgāki," robota īslaicīgo atslēgšanu komentē Ričards Kuks no NASA laboratorijas, kas vada 2,5 miljardu dolāru (1,35 miljardi latu) vērto projektu.

Otrdien zinātnieki fiksēja milzīgu Saules uzliesmojumu, kura izmestās radiācijas vilnis plūst Marsa virzienā. Saules virsmas eksplozija arī izmetusi pārkarsētas gāzes mākoni, kas Sarkanajai planētai tuvojas ar 3,2 miljonu kilometru stundā lielu ātrumu.

Speciālisti uzsver, ka šis uzliesmojums gan nav nekas ārkārtējs, bet uzskatāms par "vidēju". Robota atslēgšana nozīmē, ka kavēsies nesen no urbuma paņemto iežu paraugu analizēšana. Atslēgto mērinstrumentu dēļ "Curiosity" arī nevarēs sekot Saules daļiņu plūsmai.

Šis Saules uzliesmojums Zemi neietekmēs, prognozē pētnieki. Darboties turpinās arī Marsa visurgājējs "Oportunity", kurš uz planētas atrodas jau kopš 2004. gada.

Lieli Saules uzliesmojumi ir radījuši magnētiskās vētras, kuras ir spējīgas radīt traucējumus un bojājumus lidmašīnām, satelītu sakariem, GPS pakalpojumiem un elektrotīkliem. Magnētiskā aktivitāte arī rada uz Zemes novērojamās ziemeļblāzmas.

2003. gadā spēcīgs Saules uzliesmojums sabojāja ap Marsu riņķojošā kosmosa kuģa "Odyssey Orbiter" radiācijas sensoru, informē "Sky News".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!