Foto: AP/Scanpix
Krievijas gūstā esošās Ukrainas kara lidotājas Nadeždas Savčenko advokāts otrdien pavēstījis, ka var pierādīt viņas alibi.

Kā preses konferencē Kijevā norādīja advokāts, brīdī, kad notika apšaude, kurā gāja bijā divi krievu žurnālisti, kuru nāvē Maskava apsūdzējusi Savčenko, lidotāja jau atradusies gūstā. Taču viņš atzina, ka tā dēvētā tiesa, domājams, nekādus pierādījumus vērā neņems.

Paredzēts, ka 34 gadus vecās Savčenko lietas izskatīšana sāksies ceturtdien Rostovā pie Donas.

Viņas advokāts Iļja Novikovs pavēstīja, ka aizstāvības rīcībā ir tālruņu pozicionēšanas dati, kas apliecina, ka žurnālistu nāves brīdī Savčenko jau atradusies Krievijas apbruņoto teroristu gūstā.

Taču Krievijas varasiestādes apgalvo, ka viņa esot koriģējusi artilērijas uguni uz mērķiem, kam blakus atradušies žurnālisti.

Saskaņā ar advokātu rīcībā esošajiem tālruņu pozicionēšanas datiem viens no Savčenko mobilajiem telefoniem apšaudes brīdī atradies teroristu kontrolētās Luhanskas centrā, bet otrs - teroristu bāzē.

Ja apšaudes laikā viņa jau atradās teroristu gūstā, tas "pilnībā apgāž Krievijas versiju", uzsvēra Novikovs.

Viņš piebilda, ka aizstāvības rīcībā ir arī videoieraksti, kas apliecinot Savčenko nevainību.

Vienlaikus Krievija Savčenko apsūdzējusi arī Krievijas robežas nelikumīgā šķērsošanā, taču viņas tuvinieki apgalvo, ka viņu ar varu uz Krieviju aizveduši teroristi.

Gan Ukraina, gan rietumvalstis aicinājušas Maskavu Savčenko atbrīvot, taču Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņojis, ka viņš nevarot iejaukties tiesas darbā.

Taču Novikovs pauda šaubas par taisnīgas tiesas iespējamību. "Tiesa steigsies un ierobežos aizstāvību. Spriedums jau ir apstiprināts, un tas būs tik bargs, cik vien iespējams," norādīja advokāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!