Foto: Reuters/Scanpix
Austrumukrainas prokrieviskie kaujinieki piekrituši pamieram uz laiku, kamēr tiks izmeklēta lidsabiedrības "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīnas katastrofa, taču šo kaujinieku komandieris Igors Girkins jeb Strelkovs pavēstījis, ka pārējā Ukrainas daļā kaujas turpināsies, raksta portāls "RIA Novosti".

Grupējuma "Doņeckas tautas republika" līderis Aleksandrs Borodajs solījis, ka kaujinieki grasās noslēgt pamieru ar Kijevu, piebilstot, ka tas varētu ilgt divas vai trīs dienas. Viņš arī solījis atļaut Ukrainas un starptautiskajiem izmeklētājiem nokļūt traģēdijas vietā. Grupējuma līderis ar Kijevas varasiestādēm šos jautājumus pārrunājis videokonferencē.

Taču "RIA Novosci" piektdien, 18.jūlijā, ziņo, ka Strelkovs kaujas solījis pārtraukt vien lidmašīnas avārijas vietā. "Liela pretinieku grupa ir ielenkta uz dienvidiem no Doņeckas reģiona. Pārtraukt cīņas ar ielenktajiem pretiniekiem nebūtu prātīgi," Strelkovu citējis viens no viņa vietniekiem.

Taču ekspertiem, kuri ieradīsies strādāt avārijas vietā, Strelkovs garantējis drošību. "Avarējusī "Boeing" lidmašīna atrodas "Doņeckas tautas republikas" kaujinieku nocietinājumu aizmugurē, tāpēc nekāds "humanitārais pamiers" vai "koridors" nav nepieciešams. Komisija var mierīgi šeit ierasties un izmeklēt avārijas vietu. Šķēršļus viņiem neviens neliks," teicis Strelkovs.

Strelkovs gan lidmašīnas notriekšanu sociālajos tīklos esot komentējis, vēl pirms tapa zināms, ka tā notriekta, ceturtdien, 17.jūlijā, rakstīja "Korrespondent.net". "Brīdinājām taču – nelidot mūsu debesīs," rakstījis Strelkovs.

Jau vēstīts, ka ceturtdien, 17.jūlijā, Doņeckas apgabalā Ukrainā nokritusi pasažieru lidmašīna "Boeing 777" ar aptuveni 300 cilvēkiem uz klāja, kas lidojusi no Amsterdamas uz Malaizijas galvaspilsētu Kualalumpuru. Ukrainas amatpersonas ir paziņojušas, ka lidaparāts notriekts ar pretgaisa aizsardzības raķeti "Buk". Lidmašīnas notriekšanā Ukraina vaino prokrieviskos kaujiniekus.

Ukrainas austrumos, kur notiek pretterorisma spēku un prokrievisko kaujinieku cīņas, lidaparāti ir notriekti jau iepriekš. Pēdējais tāds gadījums bija 14. jūlijā Luhanskas apgabalā, kad tika notriekta Ukrainas armijas transporta lidmašīna "An-26".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!