Foto: Reuters/Scanpix
Pašpasludinātā "Doņeckas Tautas Republika" (DTR) piedraudējusi liegt piekļuvu Ukrainas austrumos notriektās Malaizijas pasažieru lidmašīnas atlūzām Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) ekspertiem, jo tos "kontrolējot ASV", vēsta aģentūra UNIAN.

Tas skaidrots DTR paziņojumā, kura fragmenti nonākuši aģentūras "Reuters" rīcībā. Separātisti EDSO apsūdz neobjektivitātē.

"Jau no paša sākuma EDSO nebija neitrāla un darbojās Ukrainas interesēs. EDSO, kā izrādās, ir pilnībā ASV kontrolēta struktūra," teikts paziņojumā.

Tikmēr starptautiskajiem ekspertiem, kuru rindās bez EDSO pārstāvjiem ir arī policisti no Austrālijas un Nīderlandes, kopš 27. jūlija nav izdevies piekļūt katastrofas vietai, norāda UNIAN.

Prokrieviskie separātisti, kuri kontrolē katastrofas vietu, tiek apsūdzēti izmeklēšanas traucēšanā. Starptautiskajiem ekspertiem un novērotājiem netiek ļauta pilnīga piekļuve lidmašīnas atlūzām.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) pārstāvis iepriekš informēja, ka atlūzas avārijas vietā ir aiztiktas un pat sadalītas, bet Austrālijas premjers paziņoja, ka notiek "rūpnieciska mēroga" pierādījumu falsifikācija.

Tāpat katastrofas vietā novērots marodierisms.

Otrdien Ukraina paziņoja, ka promaskaviskie kaujinieki, lai slēptu pierādījumus, apšauda lidmašīnas nokrišanas vietu.

Vēstīts ka Doņeckas apgabalā Ukrainā 17. jūlijā notriekta reisa MH17 pasažieru lidmašīna "Boeing 777" ar 298 cilvēkiem uz klāja, kas lidojusi no Amsterdamas uz Malaizijas galvaspilsētu Kualalumpuru. Ukraina uzskata, ka lidmašīnu ar Krievijas piegādātu pretgaisa aizsardzības raķeti "Buk" notrieca promaskaviskie kaujinieki. Tikmēr Kremlis notikušajā vaino Kijevu.

ASV paziņojušas, ka tās rīcībā esošie dati liecina, ka raķete izšauta no prokrievisko spēku kontrolētās teritorijas un ka "Buk" iekārtu piegādājusi Krievija. Turklāt teritorijā nav atradušies Ukrainas spēku pretgaisa aizsardzības ieroči un Vašingtonai nav pamata notikušajā vainot Kijevu.

Lidmašīnā atradušies 283 pasažieri un 15 apkalpes locekļi. Saskaņā ar "Malaysia Airlines" datiem reisā lidoja 193 nīderlandieši, 44 Malaizijas pilsoņi, 27 austrālieši, 12 indonēzieši, 10 briti, četri vācieši, četri beļģi, trīs filipīnieši, viens kanādietis un viens Jaunzēlandes pilsonis. 

Ukrainas austrumu reģionos notiek sīvas kaujas. Drošības spēki pretterorisma operācijas ietvaros cīnās ar prokrieviskajiem kaujiniekiem, kuri reģionā darbojas jau no aprīļa. Mediji ziņo, ka kaujiniekiem ierodas papildspēki, kā arī kaujas tehnika un ieroči no Krievijas. Tiek uzskatīts, ka nemierus atbalsta Kremlis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!