Foto: AFP/Scanpix

Neidentificēti bezpilota lidaparāti šomēnes Francijā pārlidojuši septiņas atomelektrostacijas, trešdien paziņoja Francijas enerģētikas gigants "Electricite de France" (EDF).

Lidaparāti nav kaitējuši atomelektrostaciju darbībai.

Pirmais no bezpilota lidaparātiem pamanīts 5.oktobrī virs atomelektrostacijas Izēras departamentā Francijas dienvidaustrumos.

No 13.oktobra līdz 20.oktobrim bezpilota lidaparāti pārlidojuši arī citas atomelektrostacijas. Parasti lidojumi veikti naktīs vai agri no rīta, atklāja EDF, piebilstot, ka par katru gadījumu informēta policija.

Vides aizstāvju organizācija "Greenpeace", kas vairākkārt rīkojusi protestus Francijas atomelektrostacijās, noliedza, ka tai būtu kāda saistība ar šiem gadījumiem.

Bet organizācija pauda bažas par šo acīmredzamo liela mēroga operāciju, norādot, ka 19.oktobrī bezpilota lidaparāti vienlaicīgi manīti četros objektos.

Nedz EDF, nedz drošības spēki nav devuši nekādu izskaidrojumu šiem aizdomīgajiem pārlidojumiem, norādīja "Greenpeace", aicinot varasiestādes izmeklēt šos gadījumus.

Organizācija vairākkārt centusies pievērst sabiedrības uzmanību drošības trūkumiem Francijas atomelektrostacijās.

Francijā lidaparātiem aizliegts lidot piecu kilometru rādiusā un 1000 metru augstumā virs atomelektrostacijām.

Francijā darbojas 58 kodolreaktori, bet Francijas prezidenta Fransuā Olanda Sociālistu partija sadarbībā ar zaļajiem pirms 2012.gada parlamenta un prezidenta vēlēšanām solīja samazināt valsts atkarību no atomenerģijas no vairāk nekā 75% līdz 50%, līdz 2025.gadam slēdzot 24 reaktorus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!