Foto: DELFI

Septiņas valstis piekritušas piegādāt ieročus un ekipējumu kurdu spēkiem Irākā, otrdien paziņojis Pentagons.

ASV ierosinājumam atsaukusies Lielbritānija, Kanāda, Francija, Itālija, Horvātija, Dānija un Albānija.

"Operācijas jau ir sākušās un tuvākajās dienās tiks aktivizētas, domājams, piedaloties vēl citām valstīm," paziņoja ASV aizsardzības ministrs Čaks Heigels.

Viņš norādīja, ka šie pasākumi tiek saskaņoti ar Bagdādi, piebilstot, ka Savienotās Valstis novērtē sabiedroto un partneru gatavību atbalstīt Irākas tautu cīņā pret teroristiskā grupējuma "Islāma valsts" (IV) kaujiniekiem.
IV ir sunītu ekstrēmistisks islāsmistu grupējums, kas pagājušajā gadā nodalījās no teroristiskā grupējuma "Al Qaeda" un šobrīd kontrolē plašas teritorijas Sīrijā un Irākā.

Šajās teritorijās IV uzsācis vietējo etnisko un reliģisko minoritāšu iznīcināšanu, liekot lielam skaitam bēgļu doties uz Kurdu autonomā reģiona galvaspilsētu Erbīlu.

Kurdistānas reģiona prezidents Masuds Barzani otrdien paziņoja, ka Irāna piegādājusi ieročus Irākas kurdu zemessardzei pešmergiem, lai tie spētu efektīvāk cīnīties pret IV kaujiniekiem.

Gandrīz pirms desmit dienām pešmergu spēki uzsāka plaša mēroga uzbrukumu IV kaujiniekiem un ar ASV gaisa spēku atbalstu atguva vairākus ciematus pie islāmistu kontrolētās Mosulas pilsētas.

Šobrīd vislielākās kaujas notiek par kontroli pār Mosulas dambi, kuru 17.augustā no islāmistiem atguva kurdu spēki. Kaut gan izskanējusi informācija, ka to atkal pārņēmuši IV kaujinieki, Barzani baumas noraidīja un apliecināja, ka dambis vēl joprojām atrodas pešmergu kontrolē.

Mosulas dambis ir stratēģiski ļoti svarīgs punkts, jo, ja teroristi to uzspridzinātu, milzīgais ūdens vilnis varētu iznīcināt vairākas pilsētas un skart arī Bagdādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!