Foto: AFP/Scanpix

Serbijas galvaspilsētā Belgradā nedēļas nogalē atklāts piemineklis serbu nacionālās atbrīvošanās kustības kaujiniekam Gavrilo Principam, ziņo aģentūra AFP. Viņš 1914. gada 28. jūnijā Sarajevā atentātā nogalināja Austrijas hercogu un Austroungārijas troņmantnieku Franci Ferdinandu. Šī slepkavība tiek uzskatīta par formālo Pirmā pasaules kara iemeslu.

Etniski raibajos Balkānos Princips tiek uzskatīts par ļoti pretrunīgu personu. Par īpaši divdomīgu tiek uzskatīts arī pieminekļa atklāšanas datums - diena, kad nogalināja Ferdinandu.

Bronzas pieminekļa atklāšanas pasākumā Serbijas prezidents Tomislavs Nikoličs daudzviet par teroristu uzskatīto Principu nosauca par varoni. "Princips bija brīvības idejas simbols," norādīja prezidents.

Kamēr daudzi Principu uzskata par serbu nacionālistu, kurš cīnījās, lai atbrīvotu slāvus no Austroungārijas okupācijas, citi uzskata, ka viņš ir terorists, kurš uzsāka vienu no lielākajiem slaktiņiem pasaules vēsturē.

Mēnesi pēc viņa pastrādātās slepkavības Austroungārija pieteica Serbijai karu, savukārt Krievija izsludināja totālo mobilizāciju un sāka pārvietot armiju uz rietumiem. Vācija pieprasīja Krievijai to pārtraukt, taču tā pieprasījumu ignorēja un Vācija pieteica Krievijai karu. Pēc tam, kad Krievijas sabiedrotā Francija izsludināja vispārējo mobilizāciju, Vācija pieteica karu arī tai. Uzbrūkot tai, tā iegāja Beļģijā, formāli ļaujot karā iesaistīties arī Lielbritānijai.

Tiek lēsts, ka karā bojā gāja aptuveni 10 miljoni karavīru un septiņi miljoni civiliedzīvotāju, kā arī aptuveni 20 miljoni cilvēku tika ievainoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!