Foto: Kadrs no video
Sešiem irāņu jauniešiem, kuri arestēti par to, ka internetā publicētā video dejojuši mūziķa Farela Viljamsa dziesmas "Happy" pavadījuma, piespriests līdz gadam ilgs cietumsods un 91 pletnes cirtiens, vēsta raidsabiedrība BBC.

Soda izpilde ir atlikta uz trim gadiem, kas nozīmē, ka cietumsods nebūs reāli jāizcieš, ja vien notiesātie atkārtoti neizdarīs pārkāpumu, informē jauniešu advokāts. Vairumam ierakstā iesaistīto cilvēku piespriesti līdz sešiem mēnešiem cietumā, bet vienam dalībniekam – gads.

Minētajā ierakstā trīs vīrieši un trīs sievietes populārās dziesmas pavadībā dejo Teherānas ielās un uz ēku jumtiem. Pusgada laikā video "YouTube" vietnē noskatījušies vairāk nekā miljons cilvēku.

Irānas varasiestāžu uzmanības lokā ieraksts nonāca maijā, kad tas bija aplūkots vairāk nekā 150 000 reižu. Videoklipa varoņi tika arestēti par to, ka pārkāpuši islāma likumus, kas aizliedz dejot kopā ar pretēja dzimuma pārstāvjiem un sievietēm parādīties sabiedrība pārāk atklātā apģērbā.

Jaunieši vēlāk parādījās Irānas televīzijā, kur publiski bija spiesti nosodīt savu darbību.

Viņu arestu nosodīja cilvēktiesību aizstāvji, kā arī sākās jauniešu atbalsta kampaņa sociālajos tīklos. Arestu nosodīja arī pats dziesmas autors Viljams.

Ja neizdodas video noskatīties iegultā veidā, tad tas ir šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!