Foto: AFP/Scanpix
Sīrija gaida uzbrukumu valstij "jebkurā brīdī", sestdien pavēstīja Sīrijas drošības spēku amatpersona.

"Mēs gaidām uzbrukumu jebkurā brīdī. Mēs esam gatavi atmaksāt jebkurā brīdī," sacīja amatpersona, kura vēlējās palikt anonīma.

Paziņojums izskanējis dažas stundas pēc tam, kad valsti pameta ANO ekspertu komanda, kurai bija jāveic izmeklēšana, vai Sīrijas konfliktā tikuši pielietoti ķīmiskie ieroči.

Inspektoru došanās prom no valsts vairojusi bažas, ka drīz gaidāms militārs trieciens Sīrijai par ķīmisko ieroču pielietošanu pret Bašara al Asada režīma oponentiem.

Jau vēstīts, ASV prezidents Baraks Obama piektdien apliecināja, ka nav pieņēmis "galīgo lēmumu" par uzbrukumu Sīrijai, vienlaikus uzverot, ka pasaule nevar pieņemt, ka sievietes un bērni tiek nogalināti gāzu uzbrukumos.

Dēvējot Sīrijā notikušo uzbrukumu ar ķīmiskajiem ieročiem par draudu ASV nacionālajai drošībai, Obama norādīja, ka reakcija būs "šaura" un "ierobežota".

Prezidents arī kritizēja ANO Drošības padomes "nespēju" rīkoties Sīrijas krīzes sakarā un brīdināja, ka pasaule nedrīkst palikt "paralizēta" saistībā ar ķīmisko ieroču pielietošanu Sīrijā.

"Tas, ko mēs līdz šim esam redzējuši, ir Drošības padomes nespēja patlaban virzīties uz priekšu, kaut arī skaidri tiek pārkāptas starptautiskās normas," pēc tikšanās Baltajā namā ar Baltijas valstu prezidentiem, norādīja Obama.

Savienoto Valstu valsts sekretārs Džons Kerijs, runājot nedaudz agrāk, sacīja, ka ASV soļi pret Sīriju nelīdzināsies nedz karam Irākā un Afganistānā, nedz intervencei Lībijā.

Jebkuri soļi, kurus ASV prezidents Obama spers pret Sīriju, būs ierobežoti un pielāgoti situācijai, sacīja Kerijs. Karavīriem sauszemes operācijās pašā Sīrijā nebūs jāpiedalās.

Sīrijai esot lielākā ķīmisko ieroču programma Tuvajos Austrumos un ASV zina, ka Sīrijas valdība šogad vairākkārt ir izmantojusi ķīmiskos ieročus, viņš norādīja. ASV arī zina, ka pēdējos ķīmiskajos uzbrukumos ir nogalināti 1429 cilvēki, arī 426 bērni.

Kāda augsta ranga Sīrijas amatpersona esot apstiprinājusi, ka ķīmiskos ieročus ir pielietojis režīms, sacīja Kerijs.

Kā liecina jaunākie aptauju dati - puse ASV iedzīvotāju uzskata, ka prezidentam Barakam Obamam nevajadzētu militāri iejaukties Sīrijā, reaģējot uz ķīmisko ieroču pielietošanu, ko atbilstoši Vašingtonas versijai veicis Damaskas režīms.

Tikai 42% respondentu atbalsta to, ka Obama īsteno militāru uzbrukumu Sīrijai, 50% ir pret to, bet 8% nav noteikta viedokļa, konstatēts telekanāla NBC aptaujā.

Par nepieciešamību sarīkot starptautisku militāru intervenci Sīrijā, šādi sodot prezidenta Bašara al Asada režīmu par ķīmisko ieroču izmantošanu, pēc 21.augusta uzbrukumiem Damaskas pievārtē aktīvi aģitē Vašingtona.

ASV centieni izveidot koalīciju iespējamam uzbrukumam Sīrijai ceturtdienas vakarā cieta nopietnu neveiksmi, jo Lielbritānijas parlaments nobalsoja pret Apvienotās Karalistes iesaistīšanos šādā militārā operācijā.

Tomēr, neskatoties uz Lielbritānijas parlamenta balsojumu, ASV jau paziņojušas, ka gatavas rīkoties vienas pašas. Vašingtona joprojām arī cenšas izveidot "intervences koalīciju".

Tiesa gan, daudzas rietumvalstis, arī Itālija, Beļģija un Polija, kā arī attīstības valstis, cita starpā arī Indija un Brazīlija, apliecinājušas, ka neatbalstīs uzbrukumu, kas nav saņēmis ANO Drošības padomes atbalstu. Arī Vācija apliecinājusi, ka nedomā iesaistīties karā pret Sīriju.

Krievija uzskata, ka 21.augusta ķīmisko ieroču uzbrukums bijis nemiernieku provokācija. Arī Vatikāns pret nemiernieku apsūdzībām aicinājis izturēties piesardzīgi.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pirmdien nosodīja "histēriju" ap ziņojumiem par ķīmisko ieroču pielietošanu un atgādināja, ka Rietumi nav snieguši pierādījumus, ka aiz šī uzbrukuma stāv Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīms.

Krievijas amatpersonas salīdzina iespējamo uzbrukumu Sīrijai ar 2003.gada ASV iebrukumu Irākā, kas tika pamatots ar, kā vēlāk noskaidrojās, nepatiesu izlūkdienestu informāciju, ka diktatora Sadama Huseina bruņojumā ir masu iznīcināšanas ieroči.

Militārais uzbrukums Sīrijai gaidāms līdz trešdienai, piektdien pavēstīja Francijas prezidents Fransuā Olands.

Sīrijas valdība skaidro, ka ķīmiskos ieročus Damaskas apkaimē 21.augustā ir pielietojuši paši nemiernieki, lai, uzbrukumā melīgi apsūdzot valdību, panāktu rietumvalstu iesaistīšanos karā. Opozicionāri arī cenšas nepieļaut, ka ANO inspektori izmeklē agrāk notikušos incidentus, piemēram 19.martā Han al Asalā, Alepo provincē, kur ķīmiskos ieročus pielietojuši opozicionāri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!