Foto: AFP/Scanpix

Sīrija pasludinājusi par "persona non grata" 17 rietumu valstu vēstniekus, atbildot uz vairāku rietumvalstu lēmumu izraidīt Sīrijas diplomātus, protestējot pret vardarbību un slaktiņu Hūlā, ziņo raidsabiedrība BBC.


Sīrija paziņojusi, ka nevēlas valstī redzēt ASV, Lielbritānijas, Francijas, Turcijas un citu valstu diplomātus.  

Daži no vēstniekiem jau pirms šī paziņojuma pametuši Sīriju drošības apsvērumu dēļ.

Jau ziņots, ka vardarbībā Sīrijā pagājušajā nedēļā nogalināti vairāk nekā 100 cilvēki. Pēc Londonā bāzētā nevalstiskā organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" ziņām, no tiem 90 cilvēku, tostarp 25 bērni, zaudējuši dzīvību, Sīrijas armijai apšaudot Hulas pilsētu Homsas provincē. Savukārt lielākā opozīcijas spēku apvienība "Sīrijas Nacionālā padome" paziņoja, ka Hulā nogalināti vairāk nekā 100 cilvēki, no kuriem puse esot bērni.

 Pēc "Sīrijas Cilvēktiesību observatorijas" datiem, kopš sacelšanās pret prezidenta Bašara al Asada režīmu sākuma pagājušā gada martā Sīrijā nogalināti 13 400 cilvēki, no tiem vairāk nekā 2200 - kopš saskaņā ar ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Kofi Annana miera plānu 12.aprīlī oficiāli stājās spēkā pamiers.

ANO Drošības padome svētdien vienbalsīgi pieņēma nesaistošu paziņojumu, stingri nosodot Sīrijas valdību par artilērijas lietošanu slaktiņā Hulas pilsētā, kurā piektdien nogalināti vismaz 108 cilvēki un ievainoti 300.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Saskaņā ar "Sīrijas Cilvēktiesību observatorijas" datiem tajos gājuši bojā vairāk nekā 12 000 cilvēku, no kuriem vairāk nekā 900 zaudējuši dzīvību pēc tam, kad 12.aprīlī stājās spēkā pamiers. Sīrijas režīms tiek apsūdzēts asiņainā protestu apspiešanā, bet apgalvo, ka tā spēki cīnās pret bruņotiem kaujinieku formējumiem, kas esot nogalinājuši vairāk nekā 3000 Sīrijas karavīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!