Foto: Reuters/Scanpix

Sīrijā svētdien notikušajā referendumā 89,4% balsotāju atbalstījuši jauno valsts konstitūciju, paziņoja Sīrijas Iekšlietu ministrija.

Pēc ministrijas sniegtajiem datiem, referendumā piedalījušies 57,4% no 14 miljoniem balsstiesīgo Sīrijas pilsoņu.

Sīrijā svētdien notika referendums par jauno valsts konstitūciju.

Tā paredz juridiski izbeigt gandrīz 50 gadus ilgušo vienpartijas sistēmu, kurā pie varas ir Arābu sociālistiskā partija "Baath", taču saglabāt lielas pilnvaras prezidentam Bašaram al Asadam, kurš ir šīs partijas līderis.

Opozīcija ir paziņojusi, ka izmaiņas būs vienīgi kosmētiskas, un ka Asadam ir jāatkāpjas no amata.

Jaunajā konstitūcijā teikts, ka politiskās sistēmas pamatā ir plurālisms, un tajā vairs nav pašreizējā pamatlikumā ietverto normu, ka partija "Baath" vada valsti un sabiedrību un ka Sīrija ir sociālistiska valsts. Tomēr jaunā konstitūcija aizliedz veidot partijas pēc reliģiskā principa un tajā teikts, ka parlamentā pusei deputātu jābūt "strādniekiem un zemniekiem".

Saskaņā ar jauno konstitūciju prezidentu var ievēlēt tikai uz diviem septiņu gadu gadu amata termiņiem pēc kārtas, taču šis nosacījums stāsies spēkā pēc 2014.gada prezidenta vēlēšanām. Līdz ar to Bašaram al Asadam ir teorētiska iespēja palikt prezidenta amatā vēl 16 gadus.

Reaģējot uz valstī notiekošajiem nemieriem, Asads jaunās konstitūcijas izstrādes darba grupu izveidoja oktobrī.

Visā valstī darbojās 13 835 vēlēšanu iecirkņi.

Referendums notika, lai gan daudzviet valstī turpinās vardarbība. Apšaudes svētdien notika Homsā, Deirazurā, Idlibā un Deraas provincē.

Arābu sociālistiskā partija "Baath" ir pie varas Sīrijā kopš militārā apvērsuma 1963.gadā. Bašars al Asads kļuva par prezidentu 2000.gadā pēc sava tēva iepriekšējā prezidenta Hafeza al Asada nāves.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. ANO janvāra beigās atzina, ka vairs nespēj izsekot Sīrijas protestos bojāgājušo skaitam, bet pirms tam aprēķināja, ka tas pārsniedz 5400 cilvēku. Saskaņā ar Londonā bāzētās nevalstiskās organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem bojā gājuši vismaz 7700 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!