Foto: AFP/Scanpix
Pagājušajā mēnesī daļu Tuvo Austrumu reģiona pārklāja biezs putekļu mākonis (attēlā NASA satelītuzņēmums), kurš sasniedza pat Kipru. Izraēlas zinātnieki uzskata, ka neparastā un sezonai neraksturīgā dabas parādība daļēji ir sekas karam Sīrijā un Irākā, vēsta laikraksts "The Washington Post".

Septembra sākumā, kas parasti Tuvajiem Austrumiem atnes veldzējošu lietu, šogad reģionā novērotas spēcīgas smilšu vētras. Desmitiem tūkstoši sīriešu bēgļu bija spiesti meklēt patvērumu no smacējošā mākoņa, izraēliešiem tika ieteikts palikt telpās, bet Ēģiptē tika slēgtas ostas, raksturo medijs.

Foto: Reuters/Scanpix

Damaskas veselības amatpersonas informē, ka vairāk nekā 1200 sīriešu, to skaitā 100 bērni, elpošanas problēmu dēļ tika hospitalizēti. Tikmēr Libānā smilšu vētras dēļ divas sievietes gājušas bojā, raksta "The Washington Post".

Foto: Reuters/Scanpix

Gadalaikam neraksturīgās smilšu vētras putekļu daļiņas bijušas lielākas nekā citās vētrās novērotās un mākonis ceļojis zemākā augstumā, secinājuši Izraēlas Ben Guriona Universitātes Tuksneša izpētes institūta zinātnieki, skaidro "The Washington Post", atsaucoties uz laikraksta "Haaretz" publikāciju.

Tas varētu būt saistīts ar dramatiskām izmaiņām kara plosītās Sīrijas vidē, teikts Izraēlas medija rakstā. Kara dēļ ir apstājusies lauksaimniecība un zeme ir burtiski izpostīta.

Foto: Reuters/Scanpix

Pētnieki secina, ka smilšu vētras saistītas ar strauju lauksaimniecības aktivitāšu kritumu Sīrijas ziemeļos, ko lielā mērā veicinājusi dambju nojaukšana gar Eifratas upi, kā arī militārā aktivitāte, kas ir pamatīgi kaitējusi augsnes slānim.

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Tas ir vēl viens rezultāts postošajam karam, kurš Sīrijā turpinās kopš 2011. gada pavasara, kad pret valdošo režīmu vērstie protesti pārauga vardarbībā.

Sīrijas konfliktā bojā ir gājuši vismaz 240 000 cilvēku. Miljoniem sīriešu devušies bēgļu gaitās gan valsts iekšienē, gan uz ārzemēm, papildinot uz Eiropu plūstošo migrantu straumes.

Tagad konflikts ir izvērties kompleksā vairāku fronšu karā starp režīmu, džihādistiem, nemierniekiem, kurdiem un ASV vadīto koalīciju, kas rīko gaisa triecienus grupējuma "Islāma valsts" pozīcijām.

Pagājušajā nedēļā ar gaisa triecieniem Bašara al Asada režīma atbalstam iesaistījusies arī Krievija, draudot ieilgušo konfliktu vēl vairāk padziļināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!