Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas prezidenta Bašara al Asada spēki, kuru rīcībā ir plašs raķešu arsenāls, ārēja uzbrukuma gadījumā ir spējīgi izrādīt spēcīgāku pretestību gaisa triecieniem, nekā tas bija Lībijā, Irākā un Afganistānā, vēstīts laikraksta "Sunday Express" interneta vietnē.

Režīma spēku rīcībā ir vieni no plašākajiem raķešu krājumiem Tuvajos Austrumos, vairums no tām ir pirktas Krievijā. Tāpat tiek uzskatīts, ka Asada rīcībā ir liels ķīmisko ieroču arsenāls. Eksperti brīdina, ka visas Sīrijas rīcībā esošās ballistiskās raķetes ir spējīgas nest ķīmiskos ieročus.

ASV un Lielbritānija pēdējās dienās apsver iespēju par militāru triecienu Sīrijas armijai, lai sodītu režīmu par 21. augustā notikušu uzbrukumu Damaskas apkārtnē, kurā saskaņā ar opozīcijas ziņām pielietoti ķīmiskie ieroči.

Asada režīms gadiem ir pircis sarežģītas tālas darbības raķešu sistēmas, gaisa aizsardzības sistēmas un ķīmiskos ieročus, lai gatavotos iespējamiem Izraēlas gaisa uzbrukumiem, skaidro raidsabiedrība CNN. 

Sīrija ilgu laiku ir bijusi Tuvo Austrumu lielākais Krievijas ieroču importētājs, tomēr lielākā daļa šī iepirktā bruņojuma nu ir 20 gadus veca.

Nesen ziņots, ka Sīrija no Krievijas par gandrīz miljardu dolāru (538 miljoni latu) esot iegādājusies četras modernizētās "S-300PMU-2" raķešu sistēma. Tomēr nav skaidrs, vai bruņojums ir piegādāts.

Asads jau maijā apgalvoja, ka Sīrija ir saņēmusi pirmo raķešu partiju, tas gan nesaskanēja ar Krievijas mediju ziņām, ka piegādes varētu notikt tikai rudenī.

Asada spēki varētu izmantot citas pretgaisa aizsardzības sistēmas, lai aizsargātu "S-300", iegūstot ļoti labu aizsardzību pret uzbrukumiem no gaisa, ziņoja aģentūra "Interfax".

"S-300" sistēmas var identificēt mērķi līdz 300 kilometru attālumā, bet iznīcināt līdz 200 kilometriem tālu objektu.

Sīrijas rīcībā, domājams,  ir vairāki simti „Scud-Bs" un „Scud-Cs" raķešu, bet mazāk nekā 50 palaišanas sistēmas katra veida raķetēm, raksta „Sunday Express".

Tāpat Damaskas rīcībā varētu būt līdz 700 jaunāku „Scud-D" raķešu ar darbības rādiusu līdz 700 km, uzskata analītiķi. Tomēr nav skaidrs, kā vairāk nekā divus gadus ilgstošais pilsoņu karš ir ietekmējis armijas aizsardzības spējas.

2010. gadā Sīrijai bija 25 gaisa aizsardzības brigādes, 150 zeme  - gaiss raķešu baterijas ar 707 tāla darbības rādiusa raķetēm un 8000 vieglākām raķetēm, liecina  Stratēģisko un starptautisko pētījumu centra informācija. Tāpat Sīrijai bija 1225 pretgaisa artilērijas ieroču vienības.

Sīrijai ir 4950 Krievijā ražotu tanku un 3950 bruņotu kaujas mašīnu, un 3444 artilērijas ieroču. Pirms diviem gadiem aktīvo militārpersonu skaits tika lēsts uz 250 000.

Gaisa spēku rīcībā bija 555 kaujas lidaparātu, 150 iznīcinātāju un 71 bruņots helikopters. Vairums kaujas lidmašīnu ir novecojušas, norāda „Sunday Express".

Sīrijas flotes rīcībā ir 41 kuģis, tai skaitā divas fregates un 21 ar raķetēm bruņota patruļlaiva.

Atsaucoties uz ārvalstu mediju prognozēm jau ziņots, ka ASV iespējamais uzbrukums Sīrija varētu ilgt līdz divām dienām, bet tajā tiktu izmantotas no kuģiem izšautas raķetes vai tāla darbības rādiusa bumbvedēji. Uzbrukuma mērķis visdrīzāk būtu Sīrijas militārie objekti un vienības, nevis ķīmisko ieroču noliktavas, jo uzbrukums šiem objektiem radītu vides un humānas katastrofas risku, kā arī varētu ieročus padarīt pieejamus nemierniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!