Foto: AFP/Scanpix
Šīs valdības pilnvaru laikā Somija nepieteiksies dalībai NATO, taču gaidāms, ka diskusija par dalību Ziemeļatlantijas aliansē būs viens no galvenajiem jautājumiem gaidāmajā parlamenta vēlēšanu kampaņā, intervijā aģentūrai BNS sacīja Somijas vēstnieks Latvijā Olli Kantanens (Olli Kantanen).

"Protams, ka šodien Somijā par NATO notiek daudz vairāk diskusiju, nekā jebkad agrāk. Tomēr Somijas pozīcija ir labi zināma – Somija nav militāru alianšu locekle," sacīja Kantanens.

"Tomēr jebkurā gadījumā mēs esam labi NATO partneri un savās rokās saglabājam iespēju pieteikties dalībai šajā organizācijā. Viennozīmīgi gan var pateikt, ka šīs valdības laikā, kuras darbības termiņš beigsies pavasarī, pieteikšanās dalībai NATO nenotiks. Tomēr es pieļauju, ka NATO būs viens no galvenajiem jautājumiem jaunā parlamenta priekšvēlēšanu diskusijās," teica Somijas vēstnieks. Parlamenta vēlēšanas Somijā notiks 19.aprīlī.

Viņš norādīja, ka Somijas iedzīvotāju vidū atbalsts dalībai NATO palielinās, tomēr vairākums ir pret to un domā, ka vislabāk Somiju var aizsargāt pati Somija.

"Ja mēs skatāmies uz sabiedriskās domas aptauju rezultātiem Somijā, tad šīs krīzes laikā atbalsts Somijas dalībai NATO ir pieaudzis. Tomēr lielākā daļa joprojām dalību šajā organizācijā neatbalsta. Ļoti daudzi somi joprojām uzskata, ka vislabāk Somiju var aizsargāt pati Somija. Vienlaikus mūsdienās ir nepieciešama sadarbība ar citiem," teica Kantanens.

Viņš arī atzina, ka Somijai un Krievijai ir labas attiecības ikdienas jautājumos, taču politiskās attiecības kopš Ukrainas krīzes sākumā ir kļuvušas mazāk ciešas.

"Somijai un Krievijai ir ļoti labas praktiskās attiecības daudzos ikdienas jautājumos. Tas attiecas gan uz sadarbību iedzīvotāju, gan biznesa, gan nevalstisko organizāciju vidū. Vienlaikus pēdējā gada laikā mūsu attiecības politiskajā līmenī vairs nav tik ciešas kā pirms Krievijas un Ukrainas krīzes," sacīja Somijas vēstnieks Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!