Ēģiptes prezidents Abdelfatahs al Sisi paziņojis, ka ar katru dienu pieaug nepieciešamība pēc vienotiem arābu valstu spēkiem, reģionā palielinoties bruņotu kaujinieku draudiem, vēsts telekanāls "Al Jazeera".

"Nepieciešamība pēc vienotiem arābu spēkiem pieaug un kļūst arvien neatliekamāka ar katru dienu," Sisi paziņoja svētdien valsts televīzijā pārraidītā iepriekš ierakstītā uzrunā. Sisi arī paskaidroja, ka Ēģiptei nav nekādas intereses uzbrukt citām tautām, bet tā aizstāvēs savu valsti un reģionu, ja tas būs nepieciešams.

Jordānija un Apvienotie Arābu Emirāti piedāvājuši savu militāro spēku palīdzību pēc tam, kad pagājušajā nedēļā Lībijā ar grupējumu "Islāma valsts" saistīti kaujinieki nogrieza galvas 21 Ēģiptes koptu kristietim, atklāja Sisi.

Pēc 21 ēģiptieša nogalināšanas Lībijā, Ēģiptes kaujas lidmašīnas 16. februārī bombardēja ar kaujiniekiem saistītus mērķus šajā valstī. Sisi uzrunā paziņoja, ka bombardēti 13 "rūpīgi novēroti un pārbaudīti" mērķi. Pēc uzlidojumiem tika ziņots par vismaz septiņu civiliedzīvotāju nogalināšanu, piebilst "Al Jazeera".

Sisi pagājušajā nedēļā iestājās par to, lai ANO Drošības padome lemtu par starptautisku militāru intervenci Lībijā, kur kopš diktatora Muamara Kadafi gāšanas 2011. gadā nav izdevies panākt mieru, valstī savstarpēji cīnoties dažādām bruņotām grupām.

Sisi paziņojums par vienotiem arābu spēkiem ir pirmais publiskais arābu līdera apstiprinājums, ka tādi varētu tikt veidoti, norāda medijs. Pagājušā gada novembrī aģentūra AP ziņoja, ka Ēģipte, Saūda Arābija, Apvienotie Arābu Emirāti un Kuveita apspriež militāras savienības izveidošanu, lai cīnītos pret bruņotām grupām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!