Foto: RIA Novosti/Scanpix

Situācija Donbasā pēdējās nedēļas laikā ir pasliktinājusies, atzīst Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) īpašās novērošanas misijas pārstāvis Aleksandrs Hugs.

„Misija pēdējās nedēļas laikā novērojusi situācijas pasliktināšanos. Ievērojami biežāk tiek pārvietoti un izmantoti smagie ieroči,” norāda EDSO pārstāvis.

Viņš skaidroja, ka novērotāji fiksē pieaugošu bruņošanos abās pusēs, kas ir Minskas vienošanās pārkāpums.

„Abas puses turpina izvietot uguns pozīcijas tuvu dzīvojamai infrastruktūrai. Viss notiekošais noved pie humānās situācijas pasliktināšanās,” atzina Hugs.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš pagājušā gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Vienošanās par pamieru Ukrainas austrumos, kura ar Vācijas un Francijas atbalstu februārī tika panākta Minskā, paredzēja ugunspārtraukšanu no 14.februāra pusnakts, smago ieroču atvilkšanu un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas novērotāju pielaišanu pamiera novērošanai. Tomēr vienošanās pilnībā joprojām nav ievērota un epizodiskas sadursmes Ukrainas austrumos turpinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!