Starptautiskās Krimināltiesas prokurors pirmdien paziņoja, ka sāk izmeklēt uz Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas robežas notikušos incidentus - dienvidkorejiešu salas apšaudi un karakuģa nogremdēšanu -, lai gūtu skaidrību, vai tie uzskatāmi par kara noziegumiem.

"Luiss Moreno Okampo apstiprināja, ka [viņa birojs] ir uzsācis sākotnējās izmeklēšanas lietu, lai novērtētu, vai daži incidenti uzskatāmi par šīs tiesas jurisdikcijā ietilpstošiem kara noziegumiem," teikts paziņojumā.

"Tie ir:

a) 2010.gada 23.novembrī notikusī Jonpjonas salas apšaude, kurā tika nogalināti Dienvidkorejas jūras kājnieki un mierīgie iedzīvotāji un vēl daudzi citi ievainoti;

b) 2010.gada 26.martā notikusī Dienvidkorejas karakuģa "Cheonan" nogrimšana, kas notika pēc tam, kad tai trāpīja, kā uzskata, no Ziemeļkorejas zemūdenes izšauta torpēda, kā dēļ dzīvību zaudēja 46 cilvēki."

Ziemeļkorejas armijas artilērija 23.novembrī apšaudīja Dienvidkorejai piederošo Dzeltenās jūras salu Jonpjonu, kas atrodas trīs kilometru attālumā no abu valstu jūras robežas. Uzbrukumā tika nogalināti četri cilvēki, nodarīti postījumi desmitiem ēku, izraisījās meža ugunsgrēks.
Kopš 1950.-1953.gada Korejas kara otrdienas incidents bija pirmā reize, kad Ziemeļkoreja apšaudījusi civilos objektus.

Uz Jonpjonas salu Ziemeļkoreja izšāva aptuveni 170 artilērijas šāviņu. Kā pēc incidenta informēja tā brīža Dienvidkorejas aizsardzības ministrs Kims Tējons, dienvidkorejiešu armija aizsargājoties raidījusi 80 šāviņus.
Pie robežas Dzeltenajā jūrā jau iepriekš notikušas abu valstu jūras spēku sadursmes, kas prasījušas upurus. Tādas bija 1999.gadā un 2002.gadā, kā arī pērn novembrī.

26.martā Dzeltenajā jūrā, netālu no abu naidīgo valstu robežas, tika nogremdēts Dienvidkorejas karakuģis "Cheonan". Traģēdijā dzīvību zaudēja 46 dienvidkorejiešu jūrnieki.

Seula un tās organizētā starptautiskā izmeklēšanas komisija kuģa nogremdēšanā vaino Ziemeļkoreju, kas savukārt šīs apsūdzības kategoriski noraida.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!