Foto: Reuters/Scanpix

Mali tuksneša pilsētā Timbuktu uzsāktā musulmaņu svētvietu postīšana, ko veic radikāli noskaņoti islāmisti, ir kara noziegums, svētdien paziņoja Starptautiskās krimināltiesas (SKT) galvenā prokurore Fatu Bensuda.

"Mana vēsts tiem, kas piedalās šajās noziedzīgajās darbībās, ir skaidra: nekavējoties izbeidziet reliģisko ēku postīšanu. Tas ir kara noziegums, un manai iestādei ir pilnvaras to pilnībā izmeklēt," sacīja Bensuda intervijā Senegālas galvaspilsētā Dakarā.

Prokurore atgādināja, ka Mali ir parakstījusi Romas līgumu par SKT izveidošanu un tā 8.pantā teikts, ka tīši uzbrukumi neaizsargātām civilām ēkām, kuras nav militāri objekti, ir kara noziegums. "Tas ietver uzbrukumus vēsturiskiem pieminekļiem, kā arī reliģijai veltītu ēku iznīcināšanu," sacīja Bensuda.

Jau vēstīts, ka radikālo islāmistu grupas "Ansar dine" ("Ticības aizstāvji") dalībnieki sestdien Timbuktu iznīcināja vairākas senas musulmaņu svēto apbedījumu vietas un draudēja iznīcināt visas reliģiskās svētvietas šajā pilsētā.

Uzbrukumi tika sarīkoti divas dienas pēc tam, kad Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija (UNESCO) nosauca Timbuktu pilsētu par apdraudēto pasaules mantojuma vietu Mali ziemeļos notiekošo nemieru dēļ.

UNESCO izpildkomitejas priekšsēdētāja Elisandra Kumminsa paziņojumā atzina, ka "šī ir traģiska vēsts mums visiem", aicinot "visus Timbuktu konfliktā iesaistītos izvērtēt savu atbildību. Nākamo paaudžu vārdā, sargājiet pagātnes mantojumu!".

""Ansar dine" šodien iznīcinās ikvienu mauzoleju pilsētā. Visus, bez izņēmuma," teica grupas pārstāvis Sanda uld Bumama, piebilstot, ka "dievs ir unikāls. Tas viss ir harams [jeb islāmā aizliegts]. Mēs visi esam musulmaņi. Bet, kas ir UNESCO?".

Viņš norādīja, ka ar uzbrukumiem tiek atriebts UNESCO lēmums piektajā gadsimtā izveidoto islāma mācības šūpuli iekļaut apdraudēto Pasaules mantojuma vietu sarakstā.

UNESCO savu lēmumu skaidroja ar vēlmi vairot "sadarbību un atbalstu vietām, kuras apdraud bruņots militārais konflikts reģionā".

Mali kultūras un tūrisma ministre Fadima Diallo svētdien aicināja ANO veikt konkrētus pasākumus, lai izbeigtu šos noziegumus pret Mali kultūras mantojumu, un lūdza starptautisko sabiedrību solidarizēties ar Mali.

Timbuktu seno kapavietu iznīcināšanu nosodīja arī ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns, atzīstot, ka "šādi uzbrukumi kultūras mantojuma objektiem ir pilnīgi nepamatoti".

Timbuktu UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā tika iekļauta 1988.gadā. Pilsētā atrodas trīs vēsturiskās mošejas, 16 kapsētas un mauzoleji. Tāpat tur atrodas gandrīz 100 tūkstoši seno manuskriptu no 12.gadsimta.

Tuaregu nemiernieki un "Ansar dine" janvārī kopā cīnījās, lai pārņemtu varu Mali ziemeļos.

Mali valda haoss kopš 22.martā grupa militārpersonu apvērsumā gāza Mali prezidentu Amadu Tumani Turē, apsūdzot viņu nespējā tikt galā ar tuaregu dumpi valsts ziemeļos. Tomēr 6.februāra vakarā hunta piekrita atkāpties no varas apmaiņā pret to, ka Rietumāfrikas valstu ekonomiskā kopiena (ECOWAS) atceļ sankcijas, kas tika noteiktas pret Mali pēc militārā apvērsuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!