Foto: AFP/Scanpix
Slovākijā sestdien notikušais referendums par atbalstu konstitūcijas grozījumiem, kas nepieļauj viendzimuma laulības, nav atzīstams par notikušu, paziņojusi referenduma komisija. Balsošanā piedalījušies tikai 21% balsstiesīgo iedzīvotāju - daudz mazāk par likumā pieprasītajiem 50%.

Tiesa gan, 95% no visiem balsotājiem pauduši atbalstu tradicionālajai laulības definīcijai, kas pērn ar parlamenta lēmumu iekļauta valsts konstitūcijā.

Referendumā vēlētājiem bija jāatbild uz trim jautājumiem - vai laulība var būt vienīgi savienība starp vīrieti un sievieti, vai viendzimuma pāriem jāliedz bērnu adopcija un vai bērniem ir tiesības atteikties no mācību priekšmetiem, kuros tiek runāts par dzimumjautājumiem vai eitanāziju.

Petīciju par referenduma ierosināšanu bija parakstījuši vairāk nekā 400 000 slovāku, tas ir, gandrīz 10% no visiem balsstiesīgajiem pilsoņiem. Slovākijai tā bija neierasti aktīva sabiedrības iesaistīšanās politikā. Piemēram, pērn notikušajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās pie urnām devās vien 13% vēlētāju.

Balsojuma iznākums nekādā veidā nemaina viendzimuma pāru pašreizējo tiesisko statusu, bet referenduma iniciatori - organizācija "Aliancia pre rodinu" (Ģimenes alianse") - pauda bažas, ka tradicionālā laulība ir apdraudēta, jo arvien lielāks skaits valstu, tostarp kaimiņos esošās Austrija un Čehija, ir legalizējušas dažāda veida viendzimuma savienības, kā arī atļāvušas geju pāriem adoptēt bērnus.

Šobrīd jebkāda veida viendzimuma savienības Slovākijā nav legalizētas, un abi mēģinājumi šo situāciju mainīt parlamentā ir izgāzušies. Pagājušajā gadā likumdevēji nobalsoja par tradicionālās laulības definīcijas iekļaušanu konstitūcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!