Tiek prognozēts, ka "ārkārtīgi bīstamais" putenis sestdien ASV Austrumkrastam atnesīs rekordlielu sniega daudzumu. Sniega vētra jau likusi slēgt visas Vašingtonas iestādes, un sagaidāms, ka iedzīvotāji uz vairākām dienām tiks iesprostoti savās mājās.

Nacionālais meteoroloģijas dienests (NWS) Vašingtonas-Baltimoras apkārtnē, sākot no piektdienas plkst. 22.00 (sestdienas plkst. 5.00 pēc Latvijas laika) izsludinājis 24 stundas ilgu sniega vētras trauksmi.

Sniega vētra, kas jau ieguvusi palamu "Snowpocalypse" (to varētu tulkot kā "Sniegokalipse"), skārusi teritoriju no Indiānas līdz Pensilvānijai, kā arī daļu Ņujorkas pavalsts un Ziemeļkarolīnu, nopietni traucējot satiksmi. Vašingtonas apkārtnē slēgtas lidostas, un vairāki štati - Virdžīnija, Merilenda un Delavēra - izsludinājuši ārkārtas stāvokli, bet Nacionālā gvarde atrodas paaugstinātas gatavības stāvoklī.

Delavēras gubernators Džeks Merkels devis rīkojumu, sākot ar piektdienu plkst. 22.00, pārtraukt jebkādu ceļu satiksmi, izņemot glābšanas dienestu automašīnas.

Slēgtas arī 40 galvaspilsētas metro virszemes stacijas, un tas nozīmē, ka Vašingtonas priekšpilsētas faktiski palikušas bez sabiedriskā transporta.

Meteorologi brīdina, ka vissmagāk putenis ietekmēs ASV galvaspilsētu, norādot, ka naktī no piektdienas uz sestdienu situācija uz ceļiem būs "dzīvībai bīstama".

Varasiestādes aicina cilvēkus atturētie no pārvietošanās pa ceļiem, lai netraucētu glābšanas dienestu darbu.

NWS prognozē, ka sniega segas biezums Vašingtonā un tās apkārtnē sasniegs 76 centimetrus, kas būs lielākais sniega daudzums pēdējo 88 gadu laikā. "Lielās Knikerbokeru vētras" atnestais sniegs 1922.gada janvārī, veidoja 71 centimetru biezu klāju.

Toreizējā sniega vētra savu nosaukumu ieguvusi, pateicoties tās sagrautajam Vašingtonas Knikerbokeru teātrim, kura drupās gāja bojā gandrīz 100 cilvēki.

ASV galvaspilsēta reti piedzīvo tik spēcīgu snigšanu. Saskaņā ar NWS datiem kopš 1870.gada sniega segas biezums vienu pēdu (30,5 centimetrus) pārsniedzis tikai 13 reizes, tostarp pagājušā gada decembrī, kad Vašingtonu pārklāja 41 centimetru bieza sniega klāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!