Foto: morgueFile
Somijas parlaments piektdien pieņēma konstitūcijas grozījumus, kas vēl vairāk samazina valsts prezidenta pilnvaras un nostiprina parlamenta varu.

Par grozījumu paketi balsoja 118 parlamenta deputāti, pret bija 40, viens atturējās.

Viena no lielākajām izmaiņām Somijas konstitūcijā ir tā, ka turpmāk valsti oficiāli Eiropas Savienībā pārstāvēs premjerministrs, tādējādi krietni tiks samazinātas prezidenta pilnvaras veidot valsts ārpolitiku.

Tāpat grozījumi paredz, ka visus strīdus starp prezidentu un valdību risinās parlaments.

Maijā plānotās reformas asi kritizēja pašreizējā Somijas prezidente Tarja Halonena, kuras pilnvaru termiņš beigsies nākamgad un viņa atkārtoti uz valsts vadītāja amatu nevarēs kandidēt, jo būs tajā jau pavadījusi likumā atļautos divus sešu gadu termiņus.

"Ierosinātās izmaiņas var nodarīt kaitējumu Somijas ārpolitikas pēctecībai un ilgtspējai. Ierobežotās prezidenta pilnvaras vairāk palielina valdības nevis parlamenta pilnvaras," toreiz norādīja Halonena.

Ar nelielu balsu vairākumu pirms aprīlī notikušajām parlamenta vēlēšanām prezidenta pilnvaru samazināšanu atbalstīja arī iepriekšējā sasaukuma parlamenta deputāti, bet piektdienas balsojumā grozījumiem bija nepieciešams divas trešdaļas deputātu atbalsta.

Arī līdz šim Somijas prezidentam bija mazāk politisko pilnvaru nekā premjerministram, kas vadīja valdību un faktiski pārstāvēja Somiju Eiropas Savienībā. Tomēr tas ir nozīmīgs amats valsts prezentēšanai ārvalstīs un prezidents ir arī Somijas virspavēlnieks.

Konstitūcijas grozījumos pirmo reizi arī skaidri formulēta Somijas dalība Eiropas Savienībā. Tajos arī nostiprināta tiešā demokrātija, ļaujot pilsoņiem iesniegt parlamentā likumu iniciatīvas, ja tās ar parakstu atbalstījuši 50 000 Somijas pilsoņu.

2012. gada 22.janvārī Somijā notiks prezidenta vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!