Foto: AFP/Scanpix

Ceturtdien tronī kāps Spānijas nākamais karalis Felipe VI, gara auguma zilacains olimpiskais burātājs, kas būs pirmā karaļu nomaiņa kopš Spānijā pēc ģenerāļa Francisko Franko nāves 1975.gadā tika atjaunota monarhija. 46 gadus veco Felipi uzskata par sen nepieciešamo jaunās paaudzes pārstāvi.

Karaliskā ģimene ir pārliecināta, ka Spānijas iedzīvotāji ar jaunu skatu sveiks karali un viņa 41 gadu veco karalieni Letīsiju. Felipes 76 gadus vecais tēvs, karalis Huans Karloss, kurš staigā ar spieķa palīdzību pēc daudzām gurna operācijām, zaudēja savu popularitāti 2012.gadā, kad bija devies dārgās ziloņu medībās Āfrikā, kamēr Spānijā valdīja smaga ekonomiskā krīze. Felipes 49 gadus vecā māsa princese Kristīne tika iesaistīta korupcijas skandālā viņas vīra Inaki Urdangarina darījumu dēļ.

Kamēr skandāli ir ļoti iedragājuši karaliskās ģimenes popularitāti un aptaujas rāda, ka daudzi spāņi vēlētos rīkot referendumu par monarhijas pārtraukšanu, Felipes popularitāte cilvēku vidū ir augusi. Pēc karaļa Huana Karlosa 2.jūnija paziņojuma par savu atkāpšanos no troņa aptaujas rādīja, ka 76,9% spāņu ir labs vai ļoti labs viedoklis par princi Felipi. Pasaules mediji noteikti pievērsīs pastiprinātu uzmanību jaunajam, mūsdienīgajam un pievilcīgajam pārim, kuram ir divas blondas meitas - astoņgadīgā Leonora un septiņgadīgā Sofija.


"Jaunajam karalim būs jāapvieno Spānijas sabiedrība, kas šobrīd ir ievērojami sašķēlusies," spriež netālu no karaliskās pils sastaptais Enrike Martins. "Uz viņu gulstas liela atbildība, bet man šķiet, ka viņš rīkosies tāpat, kā rīkojās viņa tēvs - centīsies būt visu spāņu karalis. Esmu pārliecināts, ka viņam tas izdosies. Viņš ir ļoti labi sagatavojies."

Felipe, gatavojoties ieņemt karaļa amatu, ir izgājis divas skolas un izgājis virsnieka apmācību Spānijas militārajās akadēmijās, kā rezultātā atstāj izglītota cilvēka iespaidu.

"Viņam ir tikai viens vienīgs mērķis - kalpot Spānijai. Viņš ir ļoti pārliecināts par to, ka viņam jābūt valsts galvenajam kalpam," reiz teica viņa māte, karaliene Sofija. Viņa mērķis ir nostiprināt atjaunoto monarhiju un garantēt tās stabilitāti nākotnē.

Reiz uzskatīts par Eiropas visiekārojamāko vecpuisi, Felipe apprecēja bijušo televīzijas diktori Letīsiju Ortisu spožā ceremonijā Madrides Almudenas katedrālē 2004.gadā. Pirms tam princim bija vairākas ne pārāk nopietnas attiecības, vienas no tām ar norvēģu apakšveļas modeli.

Ortisa, reiz šķīrusies, ir pirmā vienkāršās tautas pārstāve, kura iekļāvusies karaliskajā ģimenē. Viņu dzīves stils šķiet ļoti pieticīgs priekš karaliskās ģimenes un abi bieži manīti kinoteātros Madrides centrā un lielveikalos.

Dzimis 1968.gada 30.janvārī, Felipe ir vienīgais Huana Karlosa un karalienes Sofijas dēls. Viņam ir divas vecākas māsas Elēna un Kristīne, bet saskaņā ar 1978.gadā pieņemto konstitūciju viņš ieņems troni kā vienīgais dēls. 1977.gadā deviņu gadu vecumā viņu nodēvēja par Astūrijas princi. Dienā, kad Felipe kļūs par karali, šo titulu saņems vecākā meita un kļūs par Astūrijas princesi.

1981.gada 23.februārī princis Felipe bija blakus karalim Huanam Karlosam Sarsuelas pilī, kad armija ieņēma parlamentu un plānoja valstī atjaunot militāru režīmu.

"Es gribēju, ka viņš redz, ko nozīmē būt par karali un kā jārīkojas," vēlāk Huans Karloss paskaidroja.

Huans Karloss parādījās televīzijā pilnā militārajā formā un pavēlēja karavīriem un apvērsuma plānotājiem atgriezties kazarmās, kas nostiprināja viņa tēlu kā Spānijas jaunās demokrātijas aizstāvi.

2013.gada janvārī Huans Karloss intervijā televīzijā nosauca Felipi par "vislabāk sagatavoto Azūrijas princi visā Spānijas vēsturē."

Felipe pabeidza viena gada studijas Kanādā, pēc tam trīs gadus pavadīja Spānijas armijas akadēmijā, jūras kara flotē un gaisa kara spēkos, kur ieguva helikoptera vadīšanas prasmes. Pēc militārajām apmācībām viņš studēja jurisprudenci Madrides Autonomajā Universitātē un pēc tam divus gadus ieguva maģistra grādu starptautiskajās attiecībās Vašingtonas Džordžtaunas universitātē.

Tāpat kā viņa tēvs, viņš ir aizrautīgs burātājs un pat ir piedalījies Spānijas olimpiskajā vienībā 1992.gada Barselonas olimpiskajās spēlēs, kurās arī nesa valsts komandas karogu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!