7,9 magnitūdas spēcīgi pazemes grūdieni sestdien satricinājuši Nepālu uz rietumiem no galvaspilsētas Katmandu, bet satricinājumi skāruši arī citas kaimiņvalstis, atsaucoties uz ASV Ģeoloģijas dienestu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Dabas katastrofā bojāgājušo cilvēku skaits ir pārsniedzis 1500. Upuri ir arī Indijā, Bangladešā, Tibetā un Everestā.

Zemestrīcē sagrautas būves un infrastruktūra, tai skaitā vēsturiskas ēkas. Daudzi cilvēki vēl varētu atrasties zem ēku drupām. Lielākā daļa no līdz šim apzinātajiem upuriem ir galvaspilsētā Katmandu.

Vietējās amatpersonas ziņo, ka bojāgājušo skaits ir sasniedzis 1500, bet, domājams, būs vēl lielāks.

Nepālas amatpersonas ziņo par smagiem postījumiem zemestrīces epicentrā, kas atradies starp Katmandu un Pokharu. Galvaspilsētā no ēku drupām tiek vilkti ārā cietušo un bojāgājušo ķermeņi.

Dabas katastrofas skartajos rajonos Nepālā izsludināts ārkārtas stāvoklis. Zemestrīce bijusi jūtama arī Everestā, kur satricinājumu dēļ sākusies lavīna. Tā nogalinājusi vismaz 10 cilvēkus, tais skaitā ārzemju tūristus.

Katmandu sagruvis arī 19. gadsimtā celtais Daraheras tornis. Tiek ziņots pat postījumiem pilsētas lidostā.

Šī tiek uzskatītā par postošāko zemestrīci Nepālā kopš 1934. gada, kad tika pilnībā sagrauta Katmandu un gāja bojā aptuveni 8500 cilvēki.

Pazemes grūdieni bija jūtami arī blakus esošās Indijas ziemeļos, tai skaitā galvaspilsētā Deli, Pakistānā un Bangladešā. Indija paziņojusi par vismaz 35 bojāgājušajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!