Foto: Reuters/Scanpix
Japānas zemestrīces bojātajā atomelektrostacijā (AES), par kuru bija bažas, ka tajā notiek reaktora kušana, sestdien noticis sprādziens, ievainojot četrus darbiniekus, un radioaktivitātes līmenis stacijas apkārtnē pieaudzis 20 reižu, vēstīja Japānas plašsaziņas līdzekļi.

Foto galerija

Sprādzienā cietušie četri AES darbinieki hospitalizēti. Savukārt vismaz deviņiem cilvēkiem, kuri gaidīja evakuāciju līdzās AES teritorijai, konstatētas radioaktīvā apstarojuma pazīmes.

Pēc eksplozijas, kas sagrāvusi ēku, kurā atradās reaktors, no Fukusimas 1.AES pacēlās dūmi.

Japānas valdības ģenerālsekretārs un ārlietu ministra pienākumu izpildītājs Jukio Edano pēc sprādziena atzina, ka ir notikusi radiācijas noplūde, taču uzsvēra, ka pagaidām nav nepieciešams paplašināt evakuācijas zonu desmit kilometru rādiusā ap reaktoru, ziņoja telekanāls "Sky News". Tomēr vēlāk varas iestādes paplašināja evakuācijas zonu līdz 20 kilometru rādiusam.

Vairākas stundas vēlāk Edano paziņoja, ka sprādziens noticis tāpēc, ka, samazinoties dzesēšanas ūdens līmenim, radies ūdeņradis, kas, nonākot saskarē ar skābekli, eksplodējis. Tomēr sagrauta tikai ēka, kurā atrodas reaktors, taču tērauda konteiners, kurā atrodas reaktors, palicis vesels.

Edano teica, ka tagad nolemts reaktora konteineru dzesēšanas nolūkos piepildīt ar jūras ūdeni. Tam būšot nepieciešamas piecas līdz desmit stundas, bet visa procesa pabeigšanai būšot vajadzīgas desmit dienas.

Japānas amatpersonas paziņoja, ka, pēc starptautiskās kodolnegadījumu septiņu ballu skalas, sprādziens Fukusimā vērtējams ar četrām ballēm, kas nozīmē, ka tam bijušas lokālas sekas.

Vēlāk sestdien tika paziņots, ka sprādzienā vainojama dzesēšanas sūkņa iziešana no ierindas, un uzsvērts, ka sprādziens nenotika pašā reaktorā. Radiācijas līmenis AES apkārtnē pamazām krītas.

Japānas telekanāli pēc sprādziena pārraidīja paziņojumus, kuros aicina cilvēkus palikt telpās, izslēgt gaisa kondicionētājus un nedzert krāna ūdeni. Tiem, kuri tomēr dodas ārā, tika ieteikts pēc iespējas apsegt visas ķermeņa daļas, tostarp aizsegt sejas ar maskām vai slapjiem dvieļiem.

Iepriekš tika ziņots, ka Fukusimas 1.AES, kas tika bojāta zemestrīcē, iespējams, notiek kodolreaktora kušana.

Tomēr Japānas kodoldrošības komisijas pārstāvis iepriekš uzsvēra, ka gadījumā, ja reaktora kušanas dēļ notiks radiācijas noplūde, tās skartā teritorija būs ne lielāka kā desmit kilometru rādiusā ap reaktoru. No šīs zonas jau ir evakuēta lielākā daļa iedzīvotāju.

Reaktora kodoldegvielas stieņu daļas sestdien īslaicīgi nonāca saskarē ar gaisu pēc tam, kad iztvaikošanas dēļ krities dzesēšanas ūdens līmenis, un ūdens reaktorā tika sūknēts no ugunsdzēšanas mašīnas, ziņoja aģentūra "Jiji".

Nepieciešamais ūdens līmenis atjaunojas, iepriekš uzsvēra AES operatorkompānija "Tokyo Electric Power Company" (TEPCO).

TEPCO pārstāvis aģentūrai AFP pauda cerību, ka reaktora kušana un plaisu veidošanās tajā tomēr nenotiek.

Japānas mediji, atsaucoties uz kodoldrošības komisiju, ziņoja, ka Fukusimas 1.AES tuvumā ir konstatēts radioaktīvais cēzijs, un ka kušana varētu būt notikusi metāla caurulēs, kurās atrodas urāns, kas tiek izmantots kā kodoldegviela.

Desmit kilometru rādiusā ap AES evakuēti 45 000 iedzīvotāju.

Tūkstošiem cilvēku evakuēti arī no Fukusimas 2.AES apkārtnes. Arī Fukusimas 2.AES dzesēšanas sistēma zemestrīcē tika bojāta.

Fukusimas atomelektrostacijas atrodas Honsju salā, aptuveni 250 kilometru uz ziemeļaustrumiem no galvaspilsētas Tokijas.

Jau ziņots, ka Japānā piektdien notika 8,9 ballu zemestrīce un tai sekoja cunami, kas nodarīja lielus postījumus. Gājuši bojā simtiem cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!