Foto: EPA/LETA
Aptuveni 10 000 cilvēku sapulcējušies Turcijas galvaspilsētā Stambulā, lai piedalītos pret Izraēlu vērstā protesta akcijā, piektdien vēsta ārvalstu mediji.

Protestētāji ar turku un palestīniešu karogiem sapulcējušies pie vēsturiskas un pilsētas lielākās mošejas. Iepriekš tur notikusi deviņu turku piemiņas ceremonija, kuri gājuši bojā sadursmēs ar izraēliešu karavīriem, kas mēģināja apturēt "Brīvības flotili" ceļā uz Gazas joslu ar cilvēktiesību aktīvistiem un humānās palīdzības kravu.

Demonstranti skandina: "Slepkava, Izraēla, ārā no Palestīnas", "Lai slavēta vispasaules intifāda", "Lai slavēts "Hamas"".

Iepriekš kļuva zināms, ka Turcija ierobežos sadarbību ar Izraēlu aizsardzības un ekonomikas jomā.

Jau ziņots, ka Izraēla pārtvērusi palestīniešu atbalsta kustības organizēto "Brīvības flotili" ar Gazas joslai paredzētu palīdzības kravu. Vairāki kuteri uz Gazas joslu veda simtiem cilvēktiesību aizstāvju un 10 000 tonnu humānās palīdzības un būvmateriālu.

Kad, pretēji Izraēlas spēku prasībai apstāties, flotile turpināja ceļu, izraēliešu specvienības uzkāpa uz viena no kuteriem, kas piederējis Turcijai. Kā apgalvo Izraēla, uz karavīriem tika atklāta uguns un pielietoti aukstie ieroči, tāpēc tie atklāja pretuguni uz kutera ekipāžu un pasažieriem.

Rezultātā tika nogalināti vismaz deviņi aktīvisti.

Turcija asi nosodīja notikušo, bet ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns un Eiropas Savienības "ārlietu ministre" Ketrina Eštone aicināja Izraēlu izmeklēt incidentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!