Foto: AFP/Scanpix
Starptautiskās koalīcijas spēki svētdien turpina bombardēt objektus Lībijas teritorijā, svētdien ziņo ārvalstu masu mediji.

Pēc telekompānijas CBS ziņām, pēc raķešu triecieniem pa Lībijas līdera Muamara Kadafi pretgaisa aizsardzības sistēmām ASV bumbvedēji nometuši 40 bumbas uz vienu no lielākajām Lībijas aviobāzēm. Pentagons gan šīs ziņas pagaidām neapstiprina.

Jau ziņots, ka sestdien sabiedroto spēki sāka uzbrukumu Lībijas militārajiem objektiem, lai nodrošinātu naktī uz piektdienu pieņemtās ANO Drošības padomes rezolūcijas izpildi. Vairāku līmeņu operācija sākās ar sprānoto raķešu triecieniem, lai atbrīvotu gaisa telpu koalīcijas iznīcinātājiem.

Mediji vēsta, ka operācijas "Odiseja rītausma" sākums noticis atbilstoši scenārijam, kādu ASV pielietojusi visās militārajās akcijās kopš 1991.gada. Sākumā tika izmantotas spārnotās raķetes "Tomahawk", lai atbrīvotu ceļu aviācijai. Pirmajā posmā uz 20 mērķiem Lībijā tika izšautas 110 raķetes. Kā atzīmē aģentūra "Blumberg", Persijas līča kara sākumā izšāva 288 raķetes.

Galvenais sabiedroto mērķis bija Kadafi rīcībā esošās raķešu sistēmas SA-5, kas spēj sasniegt mērķus 300 kilometru attālumā un dod "nozīmīgu iespēju pretoties", teikts Pentagona paziņojumā.

Lībijas rīcībā ir arī aptuveni 50 SA-6 tipa raķetes, ar kurām 1995.gadā serbu kaujinieki notrieca ASV iznīcinātāju F-16, norāda mediji.

Lībijas integrētā pretgaisa aizsardzības sistēma, līdzīgi kā Irākā, veidota no aptuveni 30 "zeme – gaiss" tipa iekārtām, kas saistītas ar 15 agrās brīdināšanas radaru sistēmām, kas izvietotas Vidusjūras piekrastē. Pēc Pentagona ziņām, šī sistēma nopietni apdraud ārvalstu kaujas lidmašīnas, kas atrodas Lībijas gaisa telpā vai tās tuvumā.

Tikmēr Āfrikas savienība svētdien ir pievienojusies Ķīnai un paudusi nosodījumu koalīcijas militārajām darbībām pret Lībiju. Savienības Lībijas komiteja paziņojumā aicina nekavējoties pārtraukt uzbrukumus.

Militārajās akcijās Lībijā piedalās ASV, Lielbritānija, Kanāda, Francija un Itālija. Par savu līdzdalību paziņojusi arī Katara. Sicīlijā tiks izvietoti arī Norvēģijas un Dānijas lidaparāti. Ceļā ir arī Spānijas gaisa spēki.

Pirmie uzlidojumus Lībijā sestdien veica Francijas gaisa spēki.

Pēc Lībijas ziņām, uzlidojumos gājuši bojā vismaz 48 cilvēki, 150 ievainoti.

Lībijas opozīcija sabiedroto uzlidojumus uzņēmusi ar gavilēm, savukārt Kadafi solījis uzsākt pretošanos.

Jau vēstīts, ka Francijas kaujas lidmašīnas sestdien uzsāka pirmās kaujas operācijas Lībijā, iznīcinot vairākas Lībijas armijas tehnikas vienības, pēc tam, kad sestdien Parīzē Eiropas Savienības valstu, ASV, ANO un arābu valstu līderu ārkārtas samitā tika pieņemts lēmums veikt pasākumus, lai aizsargātu Lībijas civiliedzīvotājus no Muamara Kadafi režīmu atbalstošio bruņoto spēku uzbrukumiem.

Lībijas varas iestādes piektdien pēc ANO ierobežojošās rezolūcijas paziņoja par pamieru valstī, taču jau dažas stundas vēlāk Lībijas līderim Muamaram Kadafi uzticīgais karaspēks iebruka nemiernieku kontrolētajā Bengazi, kur sestdien notika sīvas kaujas.

ANO Drošības padome naktī uz piektdienu nolēma virs Lībijas noteikt lidojumiem slēgtu zonu, lai novērstu opozīcijas kontrolēto pilsētu bombardēšanu un glābtu no bojāejas mierīgos iedzīvotājus.

Nemieri Lībijā sākās 15.februārī. Nemiernieki protestē pret Kadafi režīmu, kas valstī valda jau 40 gadus. Pašlaik valsts faktiski ir sadalījusies divās karojošās nometnēs – rietumu daļa ir Kadafi kontrolē, bet austrumos valda nemiernieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!