Foto: DELFI

Triloģijas "Meitene ar pūķa tetovējumu" autors zviedru rakstnieks Stīgs Lārsons uzskatīja, ka Zviedrijas premjerministra Ūlofa Palmes slepkavību 1986.gadā noorganizēja Dienvidāfrikas Republika (DĀR).

Ar šādu secinājumu nācis klajā laikraksts "Svenska Dagbladet", caurskatot 15 kastes ar materiāliem, kurus Lārsons bija savācis, izmeklējot Palmes slepkavību.

Palmi līdz šim nenoskaidrots uzbrucējs nogalināja 1986.gada 28.februārī, premjeram kopā ar laulāto draudzeni Līsbeti ejot pa ļaužu pilnu Stokholmas ielu.

Lielākā daļa Lārsona dokumentu saistīti ar bijušo zviedru slepeno aģentu Bertilu Vedinu. Tie liecina, ka Vedins strādājis par algotni un pirms Palmes slepkavības varētu būt uzturējis kontaktus ar DĀR drošības dienestu.

Lielāko daļu dokumentu Lārsons saņēmis no britu antifašistiskā žurnāla "Searchlight". Lārsons pats devies uz fondu "Expo Foundation", kas līdz pat šai dienai Zviedrijā izdod žurnālu, kas vēršas pret rasismu, vēsta "Svenska Dagbladet".

Lārsons, kurš nomira no sirdslēkmes 2004.gadā, par saviem atklājumiem informējis arī Zviedrijas varasiestādes, bet vīlies tajās, atklāja rakstnieka kādreizējā partnere Eva Gabrielsone.

Intervijā "Svenska Dagbladet" viņa norādīja, ka Lārsons pēc pirmās tikšanās ar Zviedrijas drošības policiju nosaucis tās darbiniekus par idiotiem.

"Viņam bija jāsāk (..) ar lekciju par atšķirību starp nacistiem un sociālistiem," atzīmēja Gabrielsone.

Lai gan Lārsona atklājumi nonāca arī mediju uzmanības lokā, Zviedrijas policija ne reizi nav nopratinājusi Vedinu, lai gan kopš Palmes slepkavības pagājuši jau 28 gadi.

Kriminoloģijas profesors un detektīvromānu autors Leifs G.V.Pēšons, komentējot kļūdas izmeklēšanā, "Svenska Dagbladet" norādīja, ka Zviedrijas policija tolaik bijusi slikti ekipēta, lai spētu atrisināt politiski motivētas slepkavības.

Vedins, kurš pašreiz jau pārkāpis 73 gadu slieksni, apgalvo, ka nav slepkava, tādēļ nebaidās no patiesības atklāšanas.

Ekskluzīvā intervijā "Svenska Dagbladet" Vedins atklāja, ka viņam Palme nav paticis, bet viņš nav nogalinājis.

Viņš arī noliedza, ka strādājis par algotni un darbojies DĀR interesēs.

Vedins sacīja, ka savulaik arī uzaicinājis Zviedrijas policiju ierasties Kiprā, kur viņš mitinās, lai apspriestu senos notikumus, bet neviens policists tā arī nav ieradies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!