Foto: RIA Novosti/Scanpix
Tiesa Tadžikistānā ir piespriedusi galvaspilsētas Dušanbes iedzīvotājam Amiram Isajevam 4000 somoni (551 eiro) naudassodu par to, ka viņš savā dzimšanas dienā atnesis uz kafejnīcu torti draugiem, šādi pārkāpjot likumu "Par svinību noregulējumu", otrdien pavēstīja Isajevs.

Gaviļnieks, informējot Krievijas ziņu aģentūru "Interfax" par šo tiesas lēmumu, iesniedza arī šī lēmuma kopiju.

Prokuratūra, kas ierosinājusi krimināllietu, uzzināja par Isajeva dzimšanas dienas atzīmēšanu no fotogrāfijas, kuru viņš pats ievietojis sociālajā tīklā "Facebook" un kurā redzami viņa draugi un torte.

"Mēs neko nesvinējām. Nebija dāvanu, nebija tostu, pat manis atnestajā tortē nebija ne sveču, ne parakstu. Rēķins 13 cilvēkiem [kafejnīcā] bija 540 somoni (75 eiro). Vai tās ir dzimšanas dienas svinības? Katrs maksāja par savu pasūtījumu. Es personīgi samaksāju par sevi un draudzeni 50 somoni (septiņus eiro)," teikts Isajeva apgalvojumā, kuru tiesā apstiprināja daudzi liecinieki.

Kāda Dušanbes pilsētas rajona tiesa tomēr nolēma, ka likums ir pārkāpts, un piesprieda 25 gadus vecajam Isajevam naudassodu. Isajevs, kurš ir bezdarbnieks, cer uz sprieduma apelāciju augstākā tiesu instancē.

Tadžikistānas likums "Par svinību noregulējumu" tika pieņemts 2007.gadā pēc prezidenta Emomali Rahmona iniciatīvas. Tas ierobežo viesu, ēdienu un automobiļu skaitu kāzās un bērēs. Par dzimšanas dienām likuma 8.pantā teikts, ka "dzimšanas diena tiek atzīmēta brīvprātīgi tikai ģimenes lokā".

Likums tika pieņemts ar mērķi ierobežot Tadžikistānas pilsoņu "pārmērīgus" tēriņus. Rahmons uzskata, ka pilsoņi agrāk greznu svinību rīkošanai ņēmuši kredītus vai aizņēmušies no radiniekiem lielas naudas summas, bet pēc tam gadiem ilgi šos kredītus vai parādus atmaksājuši.

Isajeva draugi un paziņas, necerot uz apelāciju, ir nolēmuši savākt naudu piespriestā naudassoda samaksāšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!