Foto: EPA/LETA
Taizemes valdība otrdien izdevusi ASV ieroču tirdzniecībā apsūdzēto Krievijas pilsoni Viktoru Butu, paziņoja Taizemes premjerministrs Abhisits Vedžadživa.

Butu otrdien izveda no Taizemes ar ASV lidmašīnu sešu ASV specdienestu pārstāvju pavadībā.

Taizemes valdība pieņēma lēmumu izdot Butu dažas dienas pirms tam, kad būtu beidzies viņa aizturēšanas termiņš.

Apelāciju tiesa Taizemē augustā nolēma apmierināt ASV prasību izdot Butu. Ar apelāciju tiesas lēmumu tika atcelts zemākas instances tiesas lēmums, kas pieņemts pagājušā gada augustā un kurā bija noraidīta ASV prasība izdot Butu.

ASV varas iestādes vēlas Butu tiesāt par ieroču pārdošanu Kolumbijas marksistisko partizānu grupējumam "Kolumbijas Revolucionārie bruņotie spēki" (FARC). Saskaņā ar ASV amatpersonu pausto informāciju Buts pārdevis šim grupējumam ieročus vairāku miljonu latu vērtībā, kuri var būt izmantoti ASV pilsoņu nogalināšanai.

Krievijas Ārlietu ministrija 2009.gada februārī izplatīja paziņojumu, kurā ASV pūliņi panākt Buta izdošanu nosaukti par "apkaunojošiem" un "mulsinošiem" un secināts, ka ASV rīcībai esot politiski iemesli. Maskava 2009.gada augustā pauda gandarījumu par Taizemes tiesas lēmumu neizdot Butu ASV.

ASV prokuratūra uzskata, ka Buts ar ieroču tirdzniecību nodarbojies jau no 90.gadiem un, izmantojot kravas lidmašīnas, sūtījis ieročus uz Āfriku, Dienvidameriku un Tuvajiem Austrumiem.

Saskaņā ar ASV pausto informāciju Buts ASV izlūkdienestu aģentiem, kuri izlikušies par FARC locekļiem, solījis piegādāt 700 līdz 800 "zeme-gaiss" tipa raķetes, 5000 Kalašņikova automātus, vairākus miljonus munīcijas aptveru, sprāgstvielas, kājnieku mīnas un bezpilotu lidaparātus.

ASV likumsargi vēlas Butu tiesāt četrās apsūdzībās, un par trim no tām draud mūža ieslodzījums.

Buts tika aizturēts kādā Bangkokas viesnīcā ASV un Taizemes drošībnieku kopīgā operācijā 2008.gada martā pēc ierašanās no Maskavas.

Izskanējušas versijas, ka viņš piegādājis ieročus karadarbībai Afganistānā, Angolā, Kongo Demokrātiskajā Republikā, Libērijā, Ruandā, Sjerraleonē un Sudānā. Buts visas apsūdzības noliedz un uzstājīgi paliek pie versijas, ka nodarbojies tikai ar aviokravu transportu.

Aptuveni fakti par Buta darbību bijuši 2005.gadā uzņemtās filmas ar Nikolasa Keidža piedalīšanos "Ieroču barons" ("Lord of Wars") pamatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!