Skandināvijā septembra otrajā pusē sāks rādīt seriālu par Krievijas okupēto Norvēģiju, vēsta televīzijā un internetā redzamās seriāla reklāmas. Tiek ziņots, ka desmit sērijas garais seriāls "Okupētā" ("Okkupert") ir visu laiku dārgākais norvēģu televīzijas projekts.

Par šāda seriāla uzņemšanas plāniem Zviedrijas producentu apvienība "Yellow Bird" paziņoja jau pirms diviem gadiem, kā arī tolaik vēstīja, ka mērķauditorija būs visa Skandināvija. Savukārt filmēšana tika uzsākta pērn.

Seriāla pamatā ir Norvēģu rakstnieka Jo Nesbo darbi, kuros viņš izspēlē situāciju, kad Norvēģiju tuvā nākotnē pakļauj Krievija. Lielās Austrumu valsts mērķis ir tādējādi nodrošināt nepārtrauktu naftas produktu piegādi citām valstīm par labu Eiropas Savienībai, kuras sastāvā Norvēģijas nav.

Scenārijs paredz, ka starptautiskie spēlētāji valstī ienāk, lai atjaunotu naftas un gāzes ražošanu, kuru pārtraukusi kāda vides aizstāvju partija, nākot pie varas Norvēģijā, raksta "The Local". Krievijas militārie spēki līdz ar to izspēlē tā saukto "maigo okupāciju", ieņemot tikai Skandināvijas bagātākās valsts naftas laukus, bet pārējā ikdiena Norvēģijā paliek pa vecam.

Lai gan rakstnieks Nesbo savus darbus, kuru pamatā tapis seriāls, sarakstīja jau 2008. gadā jeb ilgi pirms Krievijas armija iebruka Ukrainā, Krimas okupācijas un attiecību pasliktināšanās starp Rietumiem un Krieviju, Austrumu valsts vēstniecība Oslo ir reaģējusi asi.

Foto: Kadrs no video

Tā izsūtījusi oficiālu vēstuli, norādot, ka ir ļoti "žēl", ka Krievija seriālā parādīta kā agresorvalsts, ziņo Kremļa finansētais medijs "RT". "Ir ļoti nepatīkami, ka 70. gadā pēc uzvaras Otrajā pasaules karā šova scenāristi izlēmuši iebiedēt Norvēģijas skatītājus ar neesošām briesmām no Austrumiem," paudis vēstniecības pārstāvis Andejs Kuļikovs. Viņš arī minēja, ka oficiāla protesta no Krievijas puses nebūšot, jo "histērija nav mūsu stils".

Seriālu rādīs valsts lielākais komerciālais kanāls "TV2" no šā gada 27. septembra. Tā izmaksas sasniedz aptuveni 9,7 miljonus eiro, kas padara to par visu laiku dārgāko televīzijas projektu valstī. Rādīšanas tiesības pārdotas arī televīzijas kanāliem Lielbritānijā, Vācijā, Francijā, Zviedrijā, Dānijā, Somijā, Islandē un Beļģijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!