Foto: AP/Scanpix
Vācijas telekanāls ZDF ceturtdien paziņoja, ka komiķa Jana Bēmermanna trešdien vakarā it kā publiskotā atzīšanās, ka viņa komanda falsificējusi plašu skandālu izraisījušo video, kurā Grieķijas finanšu ministrs Janis Varufakis redzams rādot Vācijai vidējo pirkstu, arī ir viltojums.

Līdz ar jaunākajiem paziņojumiem Vācijas tviterī mirkļbirka "#Varoufake" - grieķu ministra uzvārda un angļu valodas vārda "fake" ("viltojums") apvienojums - nonācis līderpozīcijās.

"Mēs saprotam, ka "Neo Magazin Royale" turpmāk būs satīras pārraide," sacīja programmu direktors Norberts Himlers. "Jans Bēmermanns pavisam noteikti vairs netiks uzskatīts par dienas ziņu pārraižu vadītāju."

Varufakis savukārt jau trešdien vakarā bija paspējis pateikties Bēmermannam, ka viņš ar savu "atzīšanos" viesis skaidrību šajā lietā.

Atbilstoši mediju sākotnēji izplatītajai versijai Bēmermanns trešdien paziņojis, ka svētdien kanālā ARD pārraidītais video, kurā Grieķijas finanšu ministrs Varufakis bija redzams rādot Vācijai vidējo pirkstu, bijis viltojums.

Sabiedriskās raidorganizācijas ZDF satīriskā raidījuma "Neo Magazin Royale" vadītājs Bēmermanns esot sacījis, ka kopš svētdienas gaidījis, kad kāds viņam pajautās, vai viņš viltojis skandālu izraisījušo videomateriālu, tomēr viņam neviens par to nav vaicājis.

"Piedodiet, Varufaka kungs, mēs tā vairs nedarīsim," sacījis Bēmermanns, detalizēti izklāstot, kā raidījuma komanda pagatavojusi viltojumu, vēstīja mediji.

Svētdien pārraidītajā video Varufakis bija redzams, runājot Zagrebā 2013.gadā kādā sarīkojumā.

Varufakis tajā runā par parādu māktās Grieķijas problēmām un tad parāda vulgāro žestu.

Mirkļos pirms žesta var dzirdēt Varufaki sakām: "Mans piedāvājums bija Grieķijai vienkārši paziņot, ka tā nepildīs saistības eirozonā 2010.gada janvārī, un parādīt Vācijai pirkstu, un teikt: "Nu, tagad varat paši risināt šo problēmu.""

Video svētdien vakarā tika parādīts Gintera Jauha iknedēļas sarunu šovā Vācijas telekanālā ARD. Varufakis, kurš pārraidē piedalījās ar teletilta starpniecību no Atēnām, kategoriski noliedza, ka video būtu īsts, un uzstāja, ka tas ir falsificēts.

Jauha pārraide, kas piesaista miljoniem skatītāju, pirmdien paziņoja, ka "nav nekādu norāžu, ka tiešajā ēterā pārraidītajā video būtu manipulāciju vai falsifikācijas pazīmes". Pārraides pārstāvji sacīja, ka eksperti turpinās pārbaudīt materiālu.

Savukārt Bēmermanns trešdien paziņojis, ka viņa komanda vēl februāra beigās falsificējusi video un manipulējusi ar ēnām, lai viltojums izskatītos reālistiskāks, vēstīja mediji.

Tiesa gan, atbilstoši jaunākajiem ZDF paziņojumiem šī "atzīšanās" ir viltojums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!